GD: voorkom hittestress kalf met extra drinkwater
Creëer tevens een prettig klimaat in hun iglo of box door een beetje extra schaduw bijvoorbeeld. Een parasol kan al uitkomst bieden. „Zo voorkom je hittestress bij de allerkleinsten. Ik heb weleens gehurkt in een iglo gezeten. De veehouder wou graag weten of narcose bij zijn kalveren wel kon met de warmte van die dag. Daar kwam ik maar op één manier achter. Pas toen ervaarde ik wat het kalf ervaart en kon ik beoordelen of het hok geschikt was voor een goed herstel van het kalf.” Vind je het in de iglo zelf benauwd? Dan zal dat voor het kalf ook gelden.
„Meer drinken moet echter niet geforceerd worden”, zo legt de dierenarts uit. Met warm weer verliest een dier meer vocht en moet wat extra moeite doen om zijn warmte kwijt te raken. Dat gaat gepaard met een hoger energieverbruik. Daarom is het aannemelijk dat een kalf meer dorst heeft. Het moet dus de mogelijkheid hebben om meer water te drinken. Maar als dat niet lukt, hoeft een veehouder dit niet te forceren met bijvoorbeeld een sonde. „Als de behoefte er is, gaat het drinken vanzelf. Mits een dier gezond is.”
Check de gezondheid
Alleen gezonde kalveren drinken uit zichzelf en geven duidelijke signalen af wanneer het ze wel te warm wordt. Om verwarring te voorkomen volgen hier een aantal uitgangspunten en tips van Smits:
1. Kijk hoe vlot een kalf opstaat wanneer ze melk krijgt aangeboden (mits de melk niet onbeperkt gevoerd wordt.) Staat ze niet direct op. Dan is er iets niet goed met haar. Ga vervolgens op onderzoek uit wat de oorzaak kan zijn van de verminderde gezondheid.
2. Mocht een dier minder gezond ogen, meet dan voor de zekerheid haar lichaamswarmte met behulp van een thermometer. De normale temperatuur is 38,5-39,5 °C. Kijk daarnaast of de ogen van het kalf wat diep lijken te liggen. Bel zo nodig de dierenarts.
3. De ademhaling van het kalf vertelt veel over de gezondheid. Bij een versnelde ademhaling moet het dier moeite doen om bijvoorbeeld zijn warmte kwijt te raken, of is het aan het vechten tegen een infectie Bij hitte verwacht je een oppervlakkige versnelde ademhaling, een kalf met longproblemen staat vaak echt te pompen of na te knijpen. Als je twijfelt over dit onderscheid geldt weer dat temperaturen van het kalf belangrijke extra informatie biedt. Hierbij moet wel gezegd worden dat bij extreem hoge temperaturen kalveren ook een licht verhoogde temperatuur kunnen hebben. De groei van het kalf kan in geval van hittestress ook minder zijn of zelfs even stilstaan. Ze heeft op dat moment energie nodig om haar temperatuur op peil te houden. Meer ventilatie, een plek in de schaduw en meer vocht zijn dan mogelijke maatregelen om te nemen.”
4. De impact van diarree is in een periode met hitte nog groter dan het normaal al is. Het belang van extra vocht is in deze periode dus dubbel zo belangrijk, niet alleen voor het compenseren van het vochtverlies door de diarree, maar nog eens extra door de hitte.
De 10 kalveren
Smits beantwoord hiermee de vraag van Ype Reinsma (40) en Klarie Kroontje (36) uit Schraard (FR). Zij doen met hun kalf Froukje 62 mee aan ‘Jaar van het Kalf’, een project van Melkvee. Ze vroegen het volgende: „Misschien dat we alvast wat tips kunnen krijgen, hoe om te gaan met hittestress bij het jongvee/ jongste kalveren?”
Kijk hier voor meer informatie over de groei van Froukje en hoe Reinsma en Kroontje hun bedrijf runnen.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief