Positieve weigering niet gelijk aan een natuurvergunning
Dit artikel is verschenen op alfa.nl
Rechtbank Oost-Brabant
De rechtbank Oost-Brabant komt met een uitspraak van 1 december jl. tot een ander oordeel. Een positieve weigering kan niet met een natuurvergunning worden gelijkgesteld. De volgende overwegingen spelen bij dit oordeel een belangrijke rol.
Als er volgens de wet geen vergunningplicht is, dan mag het bevoegd gezag geen vergunning verlenen en moet de vergunning worden geweigerd.
Het verlenen van een natuurvergunning leidt tot een nieuwe referentiesituatie, een positieve weigering doet dat niet.
Een positieve weigering betekent dat het aangevraagde project op grond van de wet mag worden uitgevoerd. Dit rechtsoordeel gaat uit van hetgeen is aangevraagd, het ten tijde van het rechtsoordeel geldende recht en het ten tijde van het rechtsoordeel geldende rekenprogramma Aerius Calculator.
Gevolgen
De keuze van de wetgever om de vergunningplicht voor intern salderen af te schaffen, raakt de rechtszekerheid van ondernemers. Een positieve weigering voor het aangevraagde project biedt bij het afgeven van dit rechtsoordeel weliswaar rechtszekerheid (geen vergunningplicht), maar een relevante wijziging van het recht of Aerius Calculator kan ertoe leiden dat er voor het betreffende project wel een vergunningplicht geldt. De conclusie is dan ook dat een positieve weigering geen rechtszekerheid geeft.
Aanpassing wet
In de Kamerbrief van 25 november jl. heeft de Minister voor Stikstof en Natuur een wetswijziging aangekondigd. Deze wijziging betreft onder andere het instellen van een vergunningplicht voor intern salderen. De minister beoogt met deze wijziging onzekerheid voor ondernemers weg te nemen.
Wil je weten wat dit voor jouw situatie betekent? Neem dan met ons contact op via het dichtstbijzijnde kantoor van Alfa.
Tekst: Bert Lowijs