Jersey stamboek groeit

Dit meldde de organisatie tijdens de 50ste jaarvergadering van het stamboek, zaterdag 4 juni jl. in Wezep (Gld.) Door de komst van de vetquotering midden jaren tachtig was de groei van het Nederlands Jersey Stamboek (NJS) abrupt tot stilstand gekomen. De vorige bloeiperiode, begin jaren tachtig, was op gang gekomen door wetenschappelijk onderzoek dat de hogere voerefficiëntie aantoonde.
Minder lage melkprijs
Jan Dirk van de Voort uit Lunteren (Gld.), agrarisch ondernemer van het jaar, gaat ervan uit dat Jersey veehouders minder te lijden hebben van de lage melkprijs dan Holstein veehouders. Hoe klein de (Deense) Jersey ook mag zijn, een economisch koetje is het zeker. Dat blijkt jaar op jaar uit Deense bedrijfseconomische cijfers. Al blijven de geringe omzet & aanwas en de bestemming van de stierkalveren nadelig, ook bij gebruik van gesekst sperma.
Biologische kaasmakers
De familie van der Voort zette het biologische Jersey kaasmerk Remeker Kaas in de markt en bouwde het uit tot een succes. Er zijn meer Jersey veehouders die op deze manier een veel grotere marge per liter melk (willen) bereiken. Zoals de bedrijven van de familie Bokma uit it Heidenskip (Fr.) en Sjaak & Suzanne Sprangers uit Kaatsheuvel (N-Br.), die vorige jaar een hypermoderne zogenaamde Kwatrijn stal in gebruik namen. Nieuw in de gelederen van het Jersey stamboek is Kaasmakerij Henri Willig, dat met melk van Jersey koeien kaas gaat produceren.