Lof voor daling antibioticagebruik melkveesector
De Sda schrijft dat de melkveesector daarmee 'voldoet aan een optimaal gebruikspatroon, met regelmatig nulgebruik, geringe spreiding in gebruik tussen bedrijven en een beperkte variatie in het gebruik over de tijd.'
'Prestatie van formaat'
De Sda presenteerde gisteren haar jaarrapport over 2015. De gemiddelde dierdagdosering bedroeg vorig jaar 3,11; in 2014 was dat nog 3,30. De Sda noemt het 'een prestatie van formaat' dat de melkveesector, waar het antibioticumgebruik al laag is en waar de spreiding tussen bedrijven beperkt is, erin is geslaagd om het gemiddelde verbruik nog verder naar beneden te brengen.
47 procent
Voor het eerst heeft de diergeneesmiddelenautoriteit ook de daling van het antibioticumgebruik in de melkveesector uitgerekend over de periode van 2009 tot 2015. In die tijd is de gemiddelde dierdagdosering met 47 procent gedaald. In 2009 bedroeg die nog 5,89.
2012
De melkveesector heeft in relatief korte tijd grote resultaten geboekt. In 2012 zat nog slechts 56 procent van de melkveebedrijven in het 'groen', met een DDD onder de 4. Dat jaar zat 40 procent nog in de 'oranje' signaleringswaarde (DDD tussen de 4 en 6) en 4 procent in het rood (actiegebied) met een DDD boven de 6. In 2015 zat zoals gezegd 94 procent in het groen, 6 procent in het oranje en slechts 1 procent in het rood.
'Niet achterover leunen'
Ook LTO Nederland is tevreden. Portefeuillehouder Toon van Hoof: “Het is goed dat we opnieuw een daling zien. Een bewijs dat de gekozen aanpak effectief is en veehouders scherp zijn op het gebruik van antibiotica in hun bedrijf. Maar we kunnen niet achterover leunen. Vanwege het risico op resistentie-ontwikkeling blijft extra aandacht nodig.”