Schreijer: EU-melkproductie moet 5 procent omlaag
Het is tijd voor bindende afspraken, zo sprak de Twentse politica tijdens het Melkveedebat.
,,We moeten af van het idee van de vrijwillige productiebeperking voor de melkveehouderij. Niet via een quotumsysteem, maar via een tijdelijke Europese verlaging van 5 procent.”
Stoppersregeling
Daarnaast willen de Europese christendemocraten een stoppersregeling. Noodlijdende melkveehouders moeten het bedrijf kunnen beëindigen zonder dat ze achterblijven met torenhoge schulden. ,,Die schuld is nu nog steeds de reden om door te blijven gaan.”
Met zo'n stoppersregeling sla je twee vliegen in een klap, volgens Schreijer: het voorkomt grote sociaal-economische problemen en verlaagt tevens de melkproductie. Ten slotte wil Schreijer ook de afzet van botervet extra ondersteunen. ,,Dat levert 3 miljard op.”
Duitsland: eerste stap naar productiebeperking
Een voorstel van CDU-politicus Kees de Vries (afkomstig uit het Noord-Hollandse Nibbixwoud) om de mogelijkheid te bieden om de melkproductie te beperken werd afgelopen week aangenomen door de Duitse bondsdag. Hiermee is de eerste stap gezet om de melkproductie in Duitsland gedurende een periode van zes maanden te beperken.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Agrio archief