Een op de zes Australiërs vermijdt zuivel
Het onderzoek is gedaan door het Australische agrarische instituut CSIRO en de universiteit van Adelaide.
Uit de peiling blijkt dat 74 procent van de mensen die zuivel laten staan, dat doet om darmkrampen, een opgeblazen gevoel of winderigheid te voorkomen. Een veel geringer percentage gaf aan de smaak van melk of andere zuivelproducten niet lekker te vinden, of zuivel van het menu te schrappen omdat ze denken dat ze er dik van worden.
Niet-medische bronnen
Het onderzoek bracht tevens aan het licht dat mensen op basis van een veelheid van niet-medische bronnen beslissen om (een deel van) de zuivelproducten te laten staan. Zij doen dat op basis van informatie afkomstig van internet, de media, vrienden of alternatieve genezers.
'Zorgelijke ontwikkeling'
Gedragswetenschapster Bella Yantcheva, verbonden aan CSIRO, spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. ''De schaal waarop mensen die hun dieet beperken, zonder enige medische noodzaak, is zeer ernstig als je kijkt naar de gezondheidsrisico's die dit met zich meebrengt, vooral voor vrouwen.”
Volgens Yantcheva kan dat niet alleen leiden tot een disbalans of tekorten aan voedingsstoffen, maar lopen mensen tevens het risico dat onderliggende gezondheidsproblemen niet worden opgemerkt. Zuivel is vanwege het hoge calciumgehalte voor iedereen van belang, maar vooral voor vrouwen omdat het het risico op osteoporose verlaagt, stelt zij. Uit de studie blijkt echter dat zich onder de zuivelmijders juist veel vrouwen bevinden.
Tarwe-mijders
Het team deed eerder onderzoek naar mensen die brood en andere tarweproducten vermijden. Daaruit bleek dat het aantal Australiërs dat tarweproducten vermijdt, zeker tien keer hoger lag dan het aantal mensen met glutenallergie (coeliaki).
Het aantal mensen dat zuivel mijdt, ligt nog veel hoger. Sterker nog: ongeveer een derde van de mensen die zuivel vermijdt, vermijdt ook tarweproducten.