Belgische boerenbond presenteert crisisplan
Dat meldt het Vlaams informatiecentrum voor de land- en tuinbouw (Vilt). De vakgroep richt zich tot de Europese, federale en Vlaamse overheid, de zuivelindustrie en de financiële instellingen.
Productiebeperking
Aan Europa wordt gevraagd om onder voorwaarden – tijdelijk en vrijwillig – de productie te beperken. Dat moet dan georganiseerd worden op Europees niveau, binnen producentengroeperingen of coöperaties. ,,Het mag op termijn niet leiden tot een nieuwe vorm van melkquotering”, aldus de vakgroep van Boerenbond.
Slachtpremie
Daarnaast pleit de vakgroep voor een Europese slachtpremie voor uitstootkoeien, en voor een 'vervroegde uitstapregeling' voor melkveehouders die overwegen te stoppen.
Op vlak van export vraagt de Boerenbond om meer middelen voor promotie en exportondersteuning, en dat er politieke en diplomatieke inspanningen worden geleverd om de Ruslandboycot op korte termijn op te heffen.
'Stop herkomstetikettering'
De melkveehouders pleiten ook voor het afschaffen van herkomstetiketten op producten 'omdat die nadelig zijn voor de Europese export'. “Zeker voor onze exportgerichte Belgische zuivelindustrie betekent dit een grote belemmering.”
Langetermijnvisie
Daarnaast wil de vakgroep graag dat er een zuivelbeleid wordt opgezet met visie op de lange termijn. “Sinds de afschaffing zijn er enkel een paar losse maatregelen aangereikt om de positie van de melkveehouder in de keten te versterken en om te gaan met volatiele markten. Wij vragen echter een coherent beleid met een duidelijke visie voor het behoud van de melkveehouderij in heel Europa.”
Cruciaal voor de vakgroep van Boerenbond is dat de middelen die Europa moet vrijmaken voor deze maatregelen, niet uit de crisisreserve komen.
Geen pasklaar antwoord
De Boerenbond zegt te beseffen dat er geen pasklaar antwoord is op de crisis. ,,Maar we hopen met ons actieprogramma toch een aanzet te geven om een kentering in de markt te brengen en op termijn de moeilijke financiële situatie op de melkveebedrijven te verbeteren.”
Cashflow zeldzaam laag
Vilt berichtte eerder deze week ook dat de cashflow in de Vlaamse varkens- en melkveehouderij in het eerste kwartaal van 2016 zeldzaam laag was. In de melkveehouderij bedroeg de kasstroom (wat er aan geld in het bedrijf gaat en wat eruit komt) maar 6,1 euro per 100 liter melk, terwijl de gemiddelde cashflow tussen 2011 en 2015 13,5 euro bedroeg.
Ook vorig jaar, toen de cashflow 8 euro per 100 liter bedroeg, was de daling al erg duidelijk voelbaar: ,,Daar moet je dan bovendien nog eens de kredietlasten, premies, pachtkosten en eventuele mestafzetkosten van aftrekken", aldus de Vlaamse agro-econoom Jan Leyten.