Video: Veehouder Grin succesvol met haar aanpak tegen longontsteking
Weerstand opbouwen
“Alles begint eigenlijk met goed biestmanagement. Een pasgeboren kalf moet binnen twee uur drie tot vier liter kwalitatieve biest binnenkrijgen. Dan heb je het over biest met een Brixwaarde van minstens 25. Door je dieren biest te geven, bouw je weerstand op”, weet Anje.
Maximale longcapaciteit
Naast het verstrekken van voldoende biest, houdt Anje ook de longgezondheid in de stal nauwlettend in de gaten. “Ik kijk goed naar mijn kalveren. Heeft een kalf luchtwegproblemen? Dan blijven ze vaak liggen met de kop naar voren. In dat geval moet je snel handelen, want op deze leeftijd wil je maximale longcapaciteit. Iedere beschadiging die ze nu oplopen, merk je later terug in de technische prestaties”, verzekert Anje. “Het is echt zo: hoe minder longcapaciteit ze hebben als kalf, hoe minder ze produceren als melkkoe.”
Neusvaccinatie
“Om een optimale longgezondheid te waarborgen, starten we bij alle kalveren met een neusvaccinatie. Dat doen we vanuit preventie, maar ook omdat het loont. Vaccinatie helpt ze effectief te beschermen tegen longontsteking. Een paar weken later volgen vaccinaties in de nek met Bovipast. Dan weten we zeker dat we er alles aan gedaan hebben”, vervolgt Anje. Maar vaccinatie is niet het enige: je moet bijvoorbeeld ook zorgen voor een goed stalklimaat. Dat betekent genoeg frisse lucht en ventilatie en tegelijkertijd tocht voorkomen. Door te focussen op biestmanagement, vaccinatie en je stalklimaat, kom je een heel eind”, besluit Anje.