Boeren blokkeren bus ministers
De ministers hadden het melkveebedrijf van Rik en Joke Lagendijk in Diessen (Noord-Brabant) bezocht. Lagendijk en zijn vrouw houden 180 stuks melkvee en 125 stuks jongvee op 65 hectare grond, en hebben in 2015 een nieuwe vrijloopstal met plaats voor 250 koeien gebouwd. Staatssecretaris Van Dam nam zijn collega's maandag mee naar dit bedrijf om ze te tonen hoe innovatief de Nederlandse melkveehouderij is.
Protestborden en spandoeken
Maar toen de ministers weer weg wilden rijden, werd hen de weg geblokkeerd door boeren uit de omgeving. Dezen trotseerden - onder zwarte paraplu's - het noodweer dat ondertussen was losgebarsten. Met protestborden en spandoeken eisten ze dat de ministers naar buiten zouden komen, zodat de boeren een toespraak konden houden en hen een pamflet konden overhandigen. Maar - door het busraam naar de stortregen en de bliksem kijkend - vonden de bewindslieden dat geen goed idee. Lange onderhandelingen tussen woordvoerders van beide partijen volgden.
Geen DDB-actie
Tussen de boeren stond Dutch Dairy Board-voorzitter Sieta van Keimpema. Maar dit was geen DDB-actie, vertelde ze. Wel hadden de boeren de organisatie gevraagd om hen bij te staan, wat zij deed. Ze was niet te spreken over deze ministers, "die een goed salaris opstrijken terwijl de melkveehouders het hoofd niet boven water kunnen houden."
Na een klein uur kwamen de onderhandelaars tot een oplossing. Woordvoerders van de boeren mochten de bus in om de ministers toe te spreken. Daarbij overhandigden ze hen een exemplaar van het Markt Verantwoordelijkheids Programma van de DDB en de EMB.
Grotere demonstraties worden dinsdag verwacht, wanneer de ministers in Amsterdam over het nieuwe GLB gaan spreken. De DDB heeft boeren opgeroepen om die dag in de hoofdstad te komen protesteren.