Europarlementariër Jan Huitema ontspant tussen de koeien
„Welkom”, zegt Jan Huitema en hij geeft een stevige handdruk. Zijn handpalm voelt zacht. Zijn die ambtenarenhandjes het gevolg van zijn dagelijkse leven als Brusselse Europarlemantariër? „Nee”, lacht de Fries, „komt omdat wij melkershandschoenen gebruiken.” Dat dat inderdaad scheelt, blijkt even later als zijn vader Wiebe een hand geeft: wederom geen eeltige knuist.
Twee melkers
Doordeweeks is Jan vier tot vijf dagen in Brussel actief. Daarom heeft de familie Huitema op werkdagen twee melkers voor de 120 melkgevende dieren in dienst. De ene melkt altijd ‘s morgens, de ander ‘s avonds. Per melkbeurt zijn ze er twee uurtjes, dan zijn ook de boxen weer bijgestrooid. Met één man in de put is het melken in de 20-stands carrousel in een dik uurtje klaar, weet Jan. In het weekend melkt hij graag zelf.
Zomerstalvoedering
De koeien gaan zo lang en zo veel mogelijk naar buiten. Jan: „We halen de FrieslandCampina-norm makkelijk.” Om groeitrappen te houden, passen ze tevens zomerstalvoedering toe. Als het gras ergens te lang wordt, voeren ze het op stal. Ook bij slecht weer, als het te nat is om te weiden, krijgen de koeien vers gras voor het voerhek. „Zo houden we de productie eronder.” En in de herfst krijgt het jongvee vers gras op stal, zodat die percelen mooi kort de winter in gaan. Wat ruwvoerwinning betreft doet de maatschap het meeste werk zelf: kunstmest strooien, gras maaien, schudden en wiersen. „Mooi werk”, lacht Jan. „Dat plannen we dan ook het liefst in het weekend.”
Genomics
De voormalige veeteeltstudent is overtuigd voorstander van het gebruik van genomics. „Een belangrijke innovatie. Tijdens mijn studie heb ik ook veel genetica gehad; met sturen op DNA is nog best veel te winnen. Dankzij genomics kun je de variabelen beter uitsluiten, je weet beter welke koeien je moet selecteren. Ik geloof meer in genomics dan in stamboekfokkerij.”
Toekomst
Hoe het bedrijf zich verder zal ontwikkelen, wil hij in overleg doen met de bedrijfsleider die hij wil aantrekken. „Ik ben bezig om het bedrijf over te nemen, zodat het in de familie blijft. Maar dan word ik geen fulltime boer”, licht hij toe. „In het Brusselse voel ik me als een vis in het water, dat blijf ik nog wel een tijdje doen.”
Lees in het vakblad Melkvee van zaterdag 28 mei de uitgebreide reportage over het bedrijf van de familie Huitema in het Friese Makkinga.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Ellen Meinen