‘Nederlandse kritieke opbrengstprijs moet omlaag’
Volgens Liba-directeur Johan Achten denkt de Belgische melkveehouder veel meer in geld verdienen, terwijl de Nederlanders veel technischer zijn. „Een Nederlandse melkveehouder denkt bij investeren aan de terugverdientijd. In België wil men er direct iets aan verdienen. Tijdens een gesprek met een Belgische melkveehouder vertelde een Nederlandse voorlichter dat bij een stalaanpassing hij in zoveel jaar de investering terug had, waarop de boer antwoordde: ‘Ik ga niet investeren om het terug te verdienen. Ik ga investeren om er aan te verdienen.’”
Onmiddellijk saldo weggeven
De Nederlandse melkveehouders denken net andersom als hun zuidelijke collega’s, oppert Liba-adviseur Aerden voorzichtig. „Mij valt op dat men bijvoorbeeld bij de nieuwe fosfaatrechten de prijs berekent van wat het melkquotum kostte en vervolgens beredeneert wat een fosfaatrecht dan zou mogen kosten. Men geeft onmiddellijk het volledige saldo weg. Wij zouden eerder geneigd zijn te zeggen: er is zoveel ruimte om te investeren, dus dat mag de prijs van fosfaatrechten zijn. Men kijkt bij jullie wat de waarde is en niet wat je kunt betalen.”
Belasting betalen accepteren
„De Nederlandse boer moet accepteren dat hij in de goede jaren belasting moet betalen”, aldus Achten. „Als je in een goed jaar niet je belastingen wilt betalen, hoe kun je dan in een slecht jaar de rekeningen betalen? De ‘mindset’ moet veranderen. De crisis is geen melkprijsprobleem, maar een kostprijsprobleem.”
Lees het volledige interview met Johan Achten en Dries Aerden van Liba in het vakblad Melkvee van zaterdag 28 mei.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Reinout Burgers