CRV stimuleert genoomonderzoek
Genoomonderzoek bespaart opfokkosten en ook vanuit het oogpunt van fosfaatrechten is het gunstig om minder jongvee aan te houden, aldus CRV.
Volgens woordvoerder Bertil Muller kun je het genoom-onderzoek vergelijken met het nemen van een kuilmonster: ,,Dat vinden we als boeren heel gewoon; je weet dan wat er in de kuil zit en daar kun je vervolgens op sturen in het rantsoen.”
75 kenmerken
Via genoomonderzoek bij een kalf (op basis van een haarmonster) kunnen veehouders in een vroeg stadium inzicht krijgen in 75 kenmerken, waaronder melkproductie, vruchtbaarheid, exterieur en ook juist van kenmerken met een lage erfelijkheidsgraad, zoals uiergezondheid en klauwgezondheid. Die informatie kan de veehouder gebruiken in de jongveeselectie en later ook bij het maken van de juiste paring, aldus CRV.
Talentscan
CRV biedt inmiddels al een jaar of vier de zogenoemde 'Talentscan' genoomtest aan voor individuele dieren. Dat kost 38 euro per test.
Daarnaast participeren sinds twee jaar zo'n 300 CRV-leden in het zogeheten Fokkerijdata-plusprogramma. Dat is een foktechnische overeenkomst, waarbinnen de veehouders dieren kunnen laten testen voor een gereduceerd tarief van 25 euro. Onderdeel van de overeenkomst is dat CRV inzage krijgt in de testresultaten, en daarmee potentiële toppers direct in het vizier heeft.
Betere resultaten
Volgens Muller boeken deze veehouders, die meerdere vaarskalveren laten testen, inmiddels beduidend betere resultaten in de fokkerij. ,,Omdat zij betere keuzes kunnen maken, fokken ze minder vaarzen 'voor niks' op; er zijn minder tegenvallers.”
Om die reden wil de Arnhemse fokkerijorganisatie die testmogelijkheden breder onder de aandacht brengen bij commerciële veehouders. Vanaf komend najaar wordt er daarom een 'precisie-fokkerijprogramma' uitgerold. Daarin worden genoomtesten aangeboden. Daarnaast biedt het programma advies aan boeren hoe ze de informatie uit de test kunnen interpreteren en toepassen.