Hogan haalt crisismaatregel van de plank
Dit stelde hij woensdagavond tijdens een hoorzitting over de situatie in de zuivelmarkt bij het Europees Parlement.
De commissaris wees suggesties van de hand dat de huidige crisis een logisch gevolg is van het afschaffen van het melkquotum. Eerder is er sprake van een 'perfecte storm', zei hij; een situatie waar allerlei negatieve zaken tegelijk bij elkaar komen, met een crisis als gevolg. In dit geval zijn het de sluiting van de Russische markt en de ineenstorting van de vraag in China, terwijl alle melkproducerende gebieden meer zijn gaan produceren. En daarbij kwamen ook nog de verhalen dat lactose ongezond zou zijn.
Wel is het zo dat de melkproductie in de EU daarna niet is afgenomen. Waar in de VS en Nieuw-Zeeland de productie is gedaald in antwoord op de lage prijzen, is die in Europa verder toegenomen - en Nederland is een van de grootste stijgers. De structuur van de sector maakt dat ide individuele boer beter af is met het verkopen van meer melk, terwijl dat de sector als geheel schaadt.
Vrijwillige productiebeperking
Daarom wil Hogan het instrument van vrijwillige productiebeperking inzetten. Boeren kunnen dan collectief afspraken maken, via producentenorganisaties of boerencoöperaties, om minder te produceren. Hij heeft dit afgestemd met de lidstaten en is nu in gesprek met Copa-Cogeca over de uitvoering. In de eerste instantie zou dit gaan voor de periode tot 13 oktober, maar dat kan nog een half jaar worden verlengd. Coöperaties en producentenorganisaties beslaan samen meer dan driekwart van de Europese melksector.
Dit instrument is vastgelegd in het huidige GLB, onder artikel 222, als buitengewone maatregel in crisissituaties. Hiermee moeten markten worden gestabiliseerd in tijden van crisis. Het is de eerste keer dat dit instrument wordt ingezet.
Opslagregeling vol
Het aanroepen van artikel 222 is een van de zestien maatregelen waartoe de Commissie en de landbouwministers hebben besloten in hun bijeenkomst van april. Een andere maatregel, het verhogen van de plafonds voor de opslag melkpoeder, is ook ingezet. Maar die nieuwe ruimte is sneller dan verwacht gevuld; dinsdag is de grens daarvan bereikt, en dan heeft de EU 218.000 ton melkpoeder uit de markt genomen. Hogan kijkt of hij het plafond nogmaals kan verhogen, maar moet daarvoor extra budget krijgen. En dat is moeilijk, vertelde hij. Zeker omdat het pakket van 500 miljoen euro dat in september is vrijgemaakt, nog niet helemaal is opgebruikt. Acht landen, waaronder Nederland, hebben nog geen gebruik gemaakt van deze extra steun, vertelde Hogan.