Kalverdiarree een factorenziekte ..... Wat houdt dat precies in?

Maar over welke factoren hebben we het dan?
Deze kunnen per ziektebeeld verschillend zijn, ook zijn er veel overeenkomsten en er is zelfs overlap tussen de factoren. Bijvoorbeeld: een kalf dat diarree heeft gehad, heeft 17,7 keer meer kans op luchtwegproblemen. Dus bij de aanpak van luchtwegproblemen is het verstandig om ook te kijken of het kalf kalverdiarree heeft gehad in zijn eerste levensweken.
Het totaal aan factoren die invloed hebben op ziekte in de opfokperiode worden ‘predisponerende factoren’ genoemd.
Deze factoren kan je in twee groepen verdelen;
1. Factoren die invloed hebben op de weerstand van de dieren.
Hierbij moet je denken aan de biestvoorziening, de voeding, stress, maar ook de BVD status van het bedrijf. BVD verlaagt de weerstand van de gehele veestapel, dus ook de weerstand van het jongvee.
2. Factoren die invloed hebben op de infectiedruk in de omgeving.
Denk hier aan factoren als de hygiëne op het bedrijf. Hieraan zijn factoren zoals de huisvesting van de kalveren, dierstromen, looproutes en de ziekteverwekkers. Deze laatste factor is belangrijk, omdat ziekteverwekkers zich verschillend kunnen gedragen, zoals de hardnekkige Cryptosporidium parasiet die moeilijk weg te krijgen is, als hij zijn plekje in de stal eenmaal heeft gevonden.
Om jongvee opfok op uw bedrijf te verbeteren is het goed om al deze factoren in beeld te brengen. Op deze manier kunnen kalverdiarree en luchtwegproblemen structureel worden aangepakt. Hiervoor zijn stappenprogramma’s ontwikkeld, zoals het 5 stappenplan. Informeer hierover bij uw dierenarts en krijg een goed beeld welke factoren u het eerste kan aanpakken.
Tekst: MSD Animal Health