Kan mest verdunnen de sleepvoet behouden?
Het onderzoek wordt in samenwerking uitgevoerd door Wageningen UR en Projecten LTO Noord en wordt gefinancierd door ZuivelNL, LTO Noord Fondsen en het Melkveefonds.
Reductie tot 50 procent
In 2013 en 2014 zijn de eerste veldproeven uitgevoerd, waarbij verdunde mest werd toegediend met een sleepvoetenmachine op grasland. De verdunningen waren in die jaren respectievelijk 1 deel mest op 1 deel water en 1 deel mest op 0,5 deel water. De resultaten van de ammoniakemissie metingen waren zeer positief met een gemiddelde reductie van de emissie van respectievelijk. ongeveer 50 en 40 procent ten opzichte van onverdunde mest.
Daarnaast werden positieve effecten op de mestbenutting gevonden. Verdunde mest aangewend onder droge omstandigheden en zonder aanvulling van kunstmest met een verdunning van 1 deel mest op 0,5 deel water en 1 deel mest op 1 deel water leidde tot verhoogde opbrengsten van respectievelijk 7 tot 12 procent en 20 tot 25 procent ten opzichte van onverdunde mest (bekijk hier het rapport).
Aanvullende metingen nodig
Hoewel de eerste resultaten positief zijn, zijn ze volgens Wageningen UR onvoldoende om tot een afgeronde onderbouwing en advies te komen. In dit project vinden daarom aanvullende metingen plaats om samen met de eerder gemeten emissiereducties het effect van het verdunnen goed te kunnen onderbouwen. Naast de eerder onderzochte verdunningen wordt nu ook een mindere verdunning van 1 deel mest op 0,25 deel water meegenomen.
Het behoud van de sleepvoetenmachine is volgens Wageningen UR belangrijk.Mest in de grond brengen met een zodenbemester als alternatief voor de sleepvoetenbemester, is niet altijd een goede optie voor klei- en veengronden. Op veengrond kan snijden in de grond problemen veroorzaken met de draagkracht en op kleigrond is het onder droge bodemomstandigheden niet altijd mogelijk om de mest goed in de grond te brengen.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Wageningen UR
Beeld: Trekkerweb