'Voeg extra bacteriën toe aan voorjaarskuilgras'
Het was lang koud dit voorjaar. Veel gras, wat al vrij lang de winter in was gegaan, kon pas laat worden bemest. Daardoor is er kans dat de drijfmest mee naar boven is gegroeid, zegt sectormanager veehouderij Wim Jaspers van Van Iperen.
Bovendien heeft het volgens Jaspers de laatste tijd op veel plekken hard geregend waardoor het gras is platgeslagen. Boeren willen dat kort bij de grond afmaaien, waardoor het risico op vervuiling met gronddeeltjes ook toeneemt.
Melkzuurvormende bacteriën
En normaliter zitten er op het gras veel gunstige, melkzuurvormende bacteriën. Maar vanwege de lage temperaturen in de achterliggende periode zijn dat er nu veel minder, volgens Jaspers. ,,Ik loop nu in Limburg, hier heeft het vannacht nog gevroren”, zegt hij.
Uitdaging
Deze combinatie van factoren betekenen volgens Jaspers het maken van een geslaagde voorjaarskuil dit seizoen een uitdaging is. Het voorjaarsgras is volgens de analyses van Eurofins Agro (voorheen BLGG) bovendien suikerrijk, eiwitwarm en heel snel verteerbaar. Extra suikers of enzymen toevoegen raadt Jaspers dan ook sterk af, daar wordt de voorjaarskuil alleen maar nog sneller verteerbaar van.
Extra bacteriën
Onder de huidige omstandigheden adviseert hij daarom om zowel extra melkzuurvormende bacteriën toe te voegen als extra azijnzuurvormende bacteriën. Het azijnzuur gaat de vorming van gisten en schimmels tegen. Melkzuurvormende bacteriën hebben suikers nodig als voedingsbron, en die zijn ruim beschikbaar vanuit het gras.
Het is wel belangrijk om deze bacteriën in de juiste hoeveelheid en in de juiste verhouding toe te voegen. Voor melkzuurvormende bacteriën geldt een advies van 100.000 cfu (vertaald: kolonie-vormende eenheden) per gram ruwvooer, voor azijnzuurvormende bacteriën adviseert Jaspers een hoeveelheid van 200.000 cfu per gram ruwvoer. Zo'n inkuilmiddel kost circa 20 tot 25 euro per snede gras per hectare.