Melkveebedrijven FrieslandCampina stoten meer broeikasgassen uit
Dat schrijft het zuivelconcern in de MVO-update 2015. Hierin wordt verslag gedaan van de prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De broeikasemissies van de melkveebedrijven (omgerekend in kilogrammen CO2-equivalent) bedroegen in 2014 11.744 kiloton. In 2015 was dat opgelopen tot 12.358 kiloton, een stijging van 5 procent.
Boerende koeien
Deze emissies zijn voornamelijk te herleiden naar de koeien. Methaan (CH4) ontstaat wanneer de bacteriën in de pens aan het werk gaan om het voer te fermenteren. Het komt vooral vrij wanneer herkauwende koeien een boer laten. 90 procent van het gas verlaat op die manier het lichaam, de rest gaat als scheet naar buiten. Ook tijdens de opslag van dierlijke mest komt methaan vrij.
Lachgas (N2O) komt vooral vrij vanuit de bodem, wanneer stikstofmeststoffen in de bodem worden omgezet. Ook bij de opslag van dierlijke mest komt lachgas vrij. Bij het verbruik van brandstoffen en bij de productie van elektriciteit komt koolstofdioxide (CO2) vrij.
CO2-equivalenten
Om de verschillende gassen bij elkaar te kunnen optellen, wordt het broeikaseffect van methaan en lachgas omgerekend naar CO2-equivalenten: 1 kilogram methaan komt overeen met ongeveer 28 kilogram CO2 en 1 kilogram lachgas is vergelijkbaar met 265 kilogram CO2. De gemiddelde Nederlandse koe stoot 1,24 kilo CO2-equivalent uit per kilo melk. Overigens ligt dat de helft lager dan het wereldwijde gemiddelde van 2,4 kilo.
Productie en transport
In de fabrieken waar de melk wordt verwerkt en bij het melktransport wist FrieslandCampina wel vooruitgang te boeken met het beperken van de broeikasgasemissies. Op die terreinen is de uitstoot met enkele honderden tonnen echter een stuk kleiner dan vanuit de melkveehouderij. Dat wat bij het transport en de verwerking werd gewonnen, werd volledig teniet gedaan door de stijging van de uitstoot op de melkveebedrijven. Alles bij elkaar is de broeikasgasemissie van het concern met 4 procent gestegen tot 13.325 kiloton in 2015. Dat was 12.780 kiloton in 2014.
Energiescan
In het MVO-rapport staat ook vermeld dat inmiddels 58 procent van de leden-melkveebedrijven een energiescan heeft laten doen. Daarvan had 29 procent een energieverbruik lager dan 900 kilojoule per kilo melk. Leden-melkveehouders worden beloond wanneer het totale energieverbruik lager ligt dan 1.300 kilojoule per kilo melk.