Schmallenberg duikt op in België
Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), een organisatie vergelijkbaar met GD. De foetus vertoonde de typische kenmerken van een besmetting met het Schmallenbergvirus: misvormde ledematen en een waterhoofd.
Eind februari was er ook al een geval van Schmallenberg in het Groothertogdom Luxemburg, op ongeveer 10 kilometer van de Belgische grens.
Uitbraak in 2011
In Nederland raakten in de periode augustus-oktober 2011 zo'n tachtig rundveebedrijven besmet met het virus. Dieren kregen last van koorts en diarree en de melkproductie daalde. In het jaar erop werden ook misvormde kalveren (dood) geboren.
Sindsdien is het rustig gebleven in de rundveehouderij. Begin maart berichtte het vakblad Het Schaap wel dat er bij een lam het eerste geval van Schmallenberg was vastgesteld.
Schapenspecialist Piet Vellema van GD stelde dat GD verwacht dat er meer meldingen zullen komen. Dat komt door de zachte winter, waardoor er in november en december viruscirculatie is geweest via de knutten die het virus verspreiden.
Blauwtong
De Belgische DGZ maakt zich ook zorgen over blauwtong. Dat virus wordt net als Schmallenberg overgedragen via knutten. Nu het nieuwe insectenseizoen in aantocht is, stijgt het risico op verspreiding van beide ziektes, waarschuwt DGZ. Ook blauwtong kan abortussen veroorzaken; de aandoeningen die dan te zien zijn bij de verworpen foetus lijken op die van Schmallenberg.