Boeren Midden-Delfland: meer melk bij lagere milieubelasting
De bedrijven liggen in het veenweidegebied (klei op veen) tussen Rotterdam en Den Haag. In 2008 produceerden de Kringloopboeren Midden-Delfland gemiddeld bijna 14.000 kilo melk per hectare. In 2015 was de productie gestegen tot 15.500 kg melk per hectare.
Het stikstofoverschot, in 2008 nog 170 kilo per hectare, was in 2015 afgenomen tot 128 kilo. Het fosfaatoverschot daalde in diezelfde periode van 17 kilo per hectare naar -4 kilo: de boeren voerden vorig jaar dus gemiddeld 4 kilo meer fosfaat af dan dat er via bemesting op het land werd gebracht.
Voerefficiëntie verbeterd
Blijkens de cijfers die vrijdag werden gepresenteerd, ging het 'verschralen' niet ten koste van de kwaliteit van het voer of het welzijn van de koeien. De voerefficiëntie nam zelfs toe: van 1,06 naar 1,09 melk per kilogram voer.
De mineralenbenutting is dus sterk verbeterd. Volgens de Kringloopboeren is dat te danken aan beter uitgebalanceerde rantsoenen voor de koe, maar ook aan de bodem, die biologisch steeds beter functioneert.
'Geen probleem'
Hoewel het fosfaatoverschot vorig jaar negatief was (een netto tekort van 4 kilo) hoeft dit op zich geen probleem te zijn, volgens begeleider Frank Verhoeven van adviesbureau Boerenverstand. De meeste bodems zijn 'fosfaatverzadigd', dus die kunnen wat hebben, zegt hij. “Dit laat gewoon zien dat de boeren tegen evenwichtsbemesting aan zitten.” Alleen wanneer het overschot jarenlang negatief blijft, kunnen er problemen ontstaan.
Hoogste waterschapslasten
Ook wat stikstof betreft scoren de Delflandse boeren aanmerkelijk beter dan het landelijk gemiddelde en dat is goed nieuws voor de waterkwaliteit, vinden ze. Bij het project zijn de waterschappen nauw betrokken. De boeren in Midden-Delfland zitten in het gebied met de hoogste waterschapslasten van Nederland. Hun doel is dan ook dat zij uiteindelijk beloond worden met lagere lasten.
Bekijk hier de cijfers: