Animo voor omschakeling bio in rap tempo omhoog
In het eerste kwartaal van 2016 klopten al 60 melkveehouders aan bij Skal voor omschakeling. Dat is meer dan in heel 2015: toen startten 49 melkveehouders met het omschakelingsproces, blijkens de gegevens van Skal Biocontrole.
30 procent groei
Op basis van de jongste CBS-cijfers (2014) telt Nederland 360 biologische melkveebedrijven. Met de 110 die nu in de pijplijn zitten, worden dat er binnen afzienbare tijd 470; een groei van 30 procent. En het is niet ondenkbaar dat de stijgende lijn van het eerste kwartaal de rest van het jaar nog doorzet.
Gewone gezinsbedrijven
Volgens René Cruijsen, voorzitter van de biologische leveranciersvereniging Eko Holland (ruim 100 aangesloten melkveehouders) zijn het vooral de gewone gezinsbedrijven die nu de stap wagen. "Niet te grote bedrijven, met voldoende grond, die geen vertrouwen meer hebben in de gangbare melkprijs."
Ongekend groot gat
Het gat tussen de gangbare en de biologische melkprijs is momenteel ongekend groot. Gangbare boeren beuren 25 cent, de biomelkprijs ligt bijna twee keer zo hoog. Maar pas op als je alleen omschakelt vanwege die hogere melkprijs, waarschuwt Cruijsen: "De bedrijfsvoering is compleet anders; daar vergissen mensen zich wel eens in."
En hoewel de toestroom richting bio verhoudingsgewijs groot is, valt het in absolute termen nog reuze mee, benadrukt Cruijsen: "Het gaat om 60 melkveehouders op een totaal van 18.000 in Nederland."
Omschakelperiode
Gangbare melkveehouders die biologisch willen worden, hebben te maken met een tweejarige omschakelperiode voor grasland. De omschakelperiode voor vee is een half jaar. Vanaf de startdatum van omschakeling van de percelen moet de veehouder voldoen aan alle bio-regelgeving voor het grasland.
Wanneer de melkveehouder kan voldoen aan de biologische regelgeving voor de runderen (denk aan diervoeding, percentages 'in omschakeling naar biologisch' voer) kan hij het vee gaan omschakelen. In de praktijk is dit meestal een jaar na aanmelding van de percelen. De melkveehouders worden door Skal gecertificeerd na de omschakelperiode van het vee. Pas als ze gecertificeerd zijn, mogen ze hun melk als biologisch gaan verkopen.