'Kruishoogte meten betrouwbaarder dan borstomvang'
De voerfabrikant heeft onderzoek gedaan onder 10.000 stuks jongvee. Daaruit blijkt dat de berekening van het gewicht op basis van meting van de borstomvang een grotere spreiding geeft dan wanneer het gewicht berekend wordt op basis van kruishoogte.
Meetlint
De grotere spreiding via meten van de borstomvang heeft verschillende oorzaken, aldus Agrifirm. Zo spannen kalveren die in de stress schieten, hun spieren aan. Dat kan een vertekend beeld geven. Bovendien is de plaats waar het meetlint om de borst wordt gelegd (meer naar voren of naar achteren) van invloed. En de een trekt het meetlint strakker aan dan de ander.
Interpretatie
Een andere factor is de interpretatie van de meting. Bij borstomvang wordt een onderontwikkelde, maar dikke pink als geschikt bestempeld, bij hoogtemeting niet, stelt Agrifirm. ,,Kruishoogte kijkt naar de skeletontwikkeling. Deze is direct gelinkt aan de ontwikkeling van de organen. Het aandeel vet valt hierbij buiten beschouwing. Bij borstomvang kan vervetting de meting onjuist beïnvloeden.” Het advies is dan ook om naast de kruishoogtemeting tevens de conditie te scoren.