CBGV: tot drie weken voor het maaien is kunstmest strooien zinvol

Het gras groeit op sommige weilanden al bijna uit tot een weidesnede. De nattere weersomstandigheden zorgden er dit voorjaar echter voor, dat kunstmest nog niet overal is gestrooid.
„Het optimale tijdstip om kunstmest te strooien is allang geweest”, aldus Wim Bussink, project manager bij het Nutriënten Management Instituut (NMI). „Met het advies om alsnog te gaan strooien, sturen we als het ware een reminder naar boeren die hebben gewacht. Natuurlijk moet het weer wel geschikt zijn. Als je nu naar buiten kijkt week je dat je moet wachten op betere omstandigheden. Maar over 1 of 2 dagen kun je weer gaan strooien.”
Driekwart van de geplande gift
Uit onderzoek van het NMI en Wageningen UR blijkt dat bemesten tot drie weken voor het maaien wel zinvol is. Het gras neemt de toegediende stikstof voor een groot deel op.
De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) adviseert nu driekwart van de geplande kunstmestgift te geven, mits de eerste maaironde nog drie weken duurt. ‘En let dan ook op de hoeveelheid zwavel en kali die eventueel moet worden gestrooid.’ Er zit overigens een verschil in graslanden bestemd voor maaien en weiden. Op land waar koeien gaan grazen, is bemesting zo kort voor tijd niet geschikt. Een uitgebreid advies staat beschreven in het online handboek van de CBGV.
Kwaliteitsvoer
Genoeg voedingsstoffen voor de bodem zijn met name voor de eerste snede belangrijk, aldus de deskundigen. De eerste maaisnede moet voldoende kwaliteitsvoer opleveren, zowel een goede opbrengst als voldoende eiwit. Strooien versnelt de grasgroei en zorgt voor een eiwitgehalte boven het minimum van 150 gram ruw eiwit per kilo droge stof.
Drijfmest na de eerste snede
Gras neemt drijfmest minder snel op dan kunstmest, met als gevolg dat bemesten met het dierlijke restproduct moet wachten tot na de eerste snede.
Onafhankelijk advies
De CBGV is een onafhankelijke adviescommissie. Deskundigen aangesloten bij deze organisatie, geven informatie over de bemesting van grasland, grasland met klaver, graslandvernieuwing, maïs, granen voor GPS, voederbieten en luzerne. Het is een initiatief van LTO-Nederland, gefinancierd door ZuivelNL.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief