Vlaams Boerenforum wil aanbodregulering terug
Het Boerenforum is een relatief jonge organisatie waar zo'n 350 Vlaamse boeren bij betrokken zijn. De organisatie richt zich in eerste instantie op de melkveehouderij, maar zet zich tevens in voor andere noodlijdende sectoren zoals de varkenshouderij en de groentesector, zegt woordvoerder en groenteteler Tijs Boelens.
Het Boerenforum heeft nu vier bijeenkomsten gehouden waarin geëngageerde boeren zich buigen over de vraag hoe het anders moet, nu de melkveehouders zijn overgeleverd aan de vrije markt en de melkprijs door overproductie en achterblijvende vraag op de wereldmarkt sterk is gedaald.
Canadees model
Het forum is tot de slotsom gekomen dat er snel een nieuwe vorm van aanbodsregulering moet worden ingevoerd. De boeren wijzen als voorbeeld op het Canadese model, waar de overheid met een dynamisch quotum werkt: meer produceren als het kan, minder als het moet.
Een andere optie is volgens Boelens dat het vanuit de sector wordt geregeld. Het Boerenforum ziet dat dat in de bio-melkveehouderij goed werkt: daar laten zuivelverwerkers pas nieuwe biologische producenten toe wanneer er voldoende ruimte is op de markt. Ook in de biologische varkenshouderij werkt dat systeem goed: producenten en vleesverwerkers zitten samen om de tafel, tot wederzijds voordeel.
Waarde van voedsel
Kerngedachte is vooral dat er een discussie op gang moet komen over de waarde van (Europees) voedsel, volgens Boelens: "Willen we in Europa onszelf voeden? Of kiezen we voor vrijhandelsverdragen als CETA en TTIP? Wij denken dat de consument betrouwbaar, Europees voedsel verkiest boven importvoedsel. Maar dan moeten de Europese boeren wel kunnen overleven en correcte prijzen kunnen ontvangen voor hun producten.”
Export
De grote boerenorganisaties in Vlaanderen, zoals het Algemeen Boeren Syndicaat en de Boerenbond, hebben het belang van aanbodsregulering volgens Boelens onvoldoende op hun netvlies. Zij vestigen hun hoop op de export en op de vrije markt. "Maar als je nu ziet dat China complete melkveebedrijven opkoopt in Nieuw-Zeeland om melk voor de Chinese markt te produceren, dan kunnen we het idee dat de export de sector uit het slop gaat trekken beter laten varen”, aldus Boelens.
Boerenforum wil het voorstel voor een nieuwe vorm van aanbodsregulering snel op de politieke agenda krijgen. Boelens wil ook de boer op bij de grote boerensyndicaten in België, om deze boodschap uit te dragen.