'Overheid kan straks heel makkelijk grond onteigenen'
Met de huidige regelgeving moeten lokale overheden een verzoek indienen bij de Kroon om een besluit tot onteigening te nemen. Maar als het aan de minister ligt, krijgen zij straks zélf de bevoegdheid in de Omgevingswet om grond of ander onroerend goed te onteigenen. Daarmee vervalt het toezicht vanuit de landelijke overheid en dat werkt volgens de FPG onzorgvuldige besluitvorming in de hand.
Belangenverstrengeling
De FPG vreest met de plannen van Schultz van Haegen voor belangenverstrengeling. ‘Het risico is groot dat het overheidsorgaan dat een onteigeningsprocedure in werking stelt, te nauw betrokken is bij de bestuurlijke besluitvorming in dezelfde zaak. Zo willen veel gemeenten geld verdienen door bouwgrond aan te kopen. Dan kunnen gemeenten vervolgens geen zuivere afweging maken over een onteigening. Zij zijn dan naast marktmeester ook marktpartij’, zegt bestuurslid Paul Kindt.
Het eigendomsrecht vereist dat het individu wordt beschermd tegen de overheid, aldus de FPG. De federatie stelt daarom als alternatief voor om alle onteigeningsbesluiten ter goedkeuring voor te leggen aan de Raad van State. Op deze manier is de bescherming tegen willekeur gegarandeerd.
Rondetafelgesprek
Vandaag staat onteigening op de agenda tijdens een rondetafelgesprek van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu. De FPG is één van de partijen die is uitgenodigd om te spreken.