Melkveedebat Tweede Kamer fel van start
Het melkvee-debat werd vorig jaar al aangevraagd. De Partij voor de Dieren wilde debatteren over de groei van de sector na het verdwijnen van het melkquotum. Het debat werd twee keer uitgesteld. Vandaag vond het toch plaats. Via de website van de Tweede Kamer is het debat vandaag (14 april) live te volgen.
Het nieuwe systeem van fosfaatrechten, vorige maand bekendgemaakt door staatssecretaris Van Dam, domineerde onvermijdelijk het debat. Maar vooral wezen de partijen naar elkaar over wie nu schuld had aan de huidige situatie. Daarbij vielen harde woorden. Rik Grashoff (GroenLinks) vond dat het kabinet er 'een potje van heeft gemaakt'; Eric Smaling (SP) sprak van 'een klerezooi'.
'VVD en CDA schuld crisis'
De SP, de PvdD en GroenLinks waren er duidelijk over eens: VVD en CDA zijn de schuld van de huidige crisis in de melkveehouderij. Zij hebben de melkveesector ongebreideld laten groeien, met de huidige crisis als gevolg.
"In 2010 hebben staatssecretaris Bleker en Kamerlid Ger Koopmans de afschaffing van het melkquotum niet tegengehouden", sneerde GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff. "Ik kan me niet voorstellen dat melkveehouders nog op de VVD gaan stemmen." Grashoff had geen boodschap aan de opmerking van Jaco Geurts (CDA) dat de Europese Commissie al twintig jaar geleden had besloten tot afschaffing van het quotum.
Maar Geurts debatteerde ook met Helma Lodders (VVD) over wie van hen schuld draagt. Volgens Geurts heeft de huidige VVD- en PvdA-regering de huidige situatie veroorzaakt, door een opeenstapeling van wetten en een (te) lange besluitvorming aangaande de fosfaatrechten. Lodders vroeg daarop wat het CDA dan voor visie had. Maar Geurts vond dat zijn taak als Tweede Kamerlid was om de regering te controleren en niet om zelf beleid te maken.
Fosfaatrechten
Toch ging het ook over het voorgestelde systeem van fosfaatrechten. Het eigenlijke debat daarover wordt over een paar maanden gehouden, maar Kamerleden lieten zich de kans niet ontnemen om de staatssecretaris hierover te ondervragen.
Het CDA en de ChristenUnie riepen Van Dam op om al snel in Brussel te gaan praten over derogatie. Elbert Dijkgraaf van de SGP ging verder; hij wil het hele systeem niet steunen zonder harde garantie dat Nederland de derogatie daadwerkelijk behoudt.
Fosfaatbank
Ook over de fosfaatbank waren de partijen het oneens. Voor GroenLinks moeten biologische boeren voorrang krijgen wanneer de bank rechten uitdeelt en de PvdA wil uitgifte van de rechten koppelen aan weidegang. Het CDA wilde niet meegaan in deze 'linkse hobbies'.
'Niet afromen bij opvolging'
Aan de andere kant was een groot aantal partijen het er wél over eens dat fosfaatrechten in ieder geval niet moeten worden afgeroomd bij bedrijfsopvolging. Zij verwachten dat staatssecretaris Van Dam daar antwoord op geeft. Hij zal dit vanmiddag doen, als hij de Kamer antwoordt.