Bufferstroken pas in 2024 verplicht
De aanleg van de verplichte bufferstroken vloeit voort uit de nieuwe derogatiebeschikking van de Europese Commissie. Omdat de derogatiebeschikking bij het vaststellen van bufferstroken verder gaat dan het 7e Actieprogramma Nitraat, beschouwt de minister de derogatiebeschikking als leidend. „Uitzonderingen op de beschikking zijn niet mogelijk”, aldus Adema.
Transitievergoeding derogatie
In dezelfde brief informeert Adema de Tweede Kamerleden over de transitietegemoetkomingsregeling, die boeren voorziet van een financiële tegemoetkoming in de extra kosten die zij maken door het afbouwen van de derogatie. Met deze forfaitaire tegemoetkoming per hectare landbouwgrond wil Adema derogatie deelnemers ondersteunen en stimuleren om opnieuw derogatie aan te vragen, zodat het areaal grasland op deze bedrijven in tact blijft. Voor deze regeling komen zowel bedrijven in aanmerking die in 2021 over een derogatievergunning beschikte en die ook in 2022 en 2023 weer een vergunning aanvragen en verkrijgen. Als bedrijven die in 2021 een derogatievergunning hadden en die nu niet meer aan kunnen vragen omdat hun percelen in een Natura 2000-gebied of een grondwaterbeschermingsgebied liggen. Voorwaarde voor het aanvragen van derogatie en/of een tegemoetkomingsvergoeding is dat 80 procent van de bij het bedrijf horende landbouwgrond grasland is. Adema streeft ernaar de nieuwe regeling in januari 2023 te publiceren.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer