Jongvee in de wei? 5 Tips voor het voorkomen van worm-infecties.

Zeker dit jaar is graslandgebruik een actueel onderwerp. Veehouders die hun melkvee voor 15 april laten weiden kunnen van Staatssecretaris Van Dam een premie van 750 euro tegemoet zien.
Maar wat te denken van het jongvee. Een pas afgekalfde vaars, met weide-ervaring zal makkelijk met de melkkoeien meeweiden. Daarom is het belangrijk dat jongvee “graas-ervaring” opdoet.
Het jongvee dat voor het eerst naar buiten gaat heeft praktisch geen weerstand tegen wormen. De weerstand in het dier bouwt zich pas op nadat het dier in contact komt met longwormen en maagdarmwormen. Hoe voorkom je dat dieren schade ondervinden van long- en maagdarmwormen?
5 Tips.
- Denk al na over de preventie en bestrijding van wormen voordat de dieren de weide ingaan.
- Doel van uw preventie moet zijn: schade door wormen voorkomen. Voor nu (kalf/pink) én voor de toekomst (melkkoe). Zorg daarom voor goede immuniteitsopbouw. Vraag uw dierenarts om advies.
- Vaccinatie tegen longworm? Begin tijdig (6 weken!) voordat de dieren naar buitengaan.
- Weid jongvee apart van melkkoeien.
- Houd gedurende het seizoen in de gaten of de dieren voldoende blijven groeien en geen symptomen van longworminfectie of maagdarmworminfecties vertonen.
Iedere vorm van schade leidt tot groeivertraging. Een vertraagde ontwikkeling kost ALVA maanden. In het licht van optimale benutting van de jongste generatie dieren en fosfaat is het voorkomen van schade door wormen van duidelijk belang.
Tekst: MSD Animal Health