‘Alleen dik pak grond op de kuil niet genoeg’
Dit zegt Harrald Helmers productmanager van VisscherHolland. Helmers sprak tijdens het Topmaïsevenement in Etten Leur.
Volgens Helmers wordt vaak gedacht dat een dik pak grond de maïskuil voldoende druk geeft om broei te voorkomen. Hoewel hij groot voorstander is van een gronddek op de kuil, waarschuwt hij er voor dat dit alleen de bovenste laag aandrukt. „Het blijft nog steeds belangrijk om de kuil goed aan te rijden zodat zuurstof niet binnen kan dringen.
Kuilverdichtingswals
Helmers ziet in de praktijk goede resultaten met de kuilverdichtingswals. Deze wals heeft kammen die in de kuil drukken. „Doordat het gewicht op een klein oppervlak wordt verdeeld, geeft dit maximale druk op de kuil.”
De productmanager van VisscherHolland toonde de aanwezige veehouders beelden hoe het beste ingekuild kan worden. „Zorg ervoor dat de kuil hol blijft tijden het inkuilen, zodat de kanten ook goed ingereden worden. In het conserveringsprocens is melkzuur van belang voor een snelle pH-daling. Azijnzuur is daarnaast nodig om schimmel en gistvorming tegen te gaan omdat melkzuur, net als suiker, ook een voedingsbodem is voor schimmels en gisten.”
Daarnaast adviseert Helmers om een foliesoort te kiezen met een hoge zuurstofdichtheid. „Folie die volledig zuurstofdicht is, bestaat niet omdat die veel te duur zou zijn, maar er zit wel duidelijk verschil in de verschillende foliesoorten.”
Mesthoop dicht bij kuil
Volgens Helmers gebeurd het nog regelmatig dat een mesthoop dicht bij de kuilen ligt. „Als de wind tijdens het inkuilen van de mesthoop richting de kuil waait, kunnen schimmelsporen makkelijk via de lucht in de kuil terecht komen.”