Verdeeldheid over standaard zwavel strooien
Kunstmestleveranciers adviseren melkveehouders de laatste tijd steeds meer om extra zwavel te bemesten. Daarmee haken zij in op de dalende zwaveldepositie en een vermeend tekort aan zwavel in de bodem. Dit zou opbrengst kosten. Ze spelen hier op in door allerlei speciale en duurdere stikstof-zwavel blends (mengsels) op de markt te brengen.
Henk Frederix, marketing manager van kunstmestfabrikant OCI Agro, erkent dat zwavel onmiskenbaar een noodzakelijk element is. Toch plaatst hij kanttekeningen bij de huidige ontwikkelingen in zwavelbemesting. „Het is belangrijk dat gewassen voldoende zwavel krijgen. Maar of er zonder bemesting sprake is van een tekort voor komend groeiseizoen en dan met name de 1e en 2e snede, is nog maar de vraag. Zeker in de tweede helft van het groeiseizoen komt voldoende zwavel uit mineralisatie beschikbaar.” Melkveehouders doen er volgens Frederix goed aan hun bodemmonsteranalyse kritisch te bekijken en op basis daarvan een afweging te maken of de extra bemestingskosten uit kunnen.
‘Standaard kleine zwavelgift geen probleem’
Mengvoerbedrijf De Heus adviseert vrijwel al haar klanten om bij de eerste snee een kleine gift aan zwavel te strooien. „Ons advies is om in principe altijd naar de analyse te kijken hoe de zwavelvoorziening van de bodem er voor staat, maar zelfs bij voldoende beschikbaarheid van zwavel adviseren we een kleine gift van 30 kilo zwavel per hectare. Op 99 procent van de zandgronden, 90 procent van de kleigronden en ook veel veengronden is er in het voorjaar behoeft aan wat extra zwavel via kunstmest”, stelt Gert Anker, rundvee- en meststoffenspecialist bij De Heus. „In het voorjaar komt er te weinig zwavel beschikbaar omdat de mineralisatie dan nog op gang moet komen.”
‘Juist meer aandacht nodig’
Volgens Winfried Raijmakers, specialist van kunstmestproducent Yara wordt er door melkveehouders nog te weinig met zwavel bemest „Als wij zien hoeveel KAS er nog verkocht wordt in verhouding met zwavelhoudende KAS, dan is mijn conclusie dat er juist meer aandacht voor zwavelbemesting nodig is. Op veel gronden is bij de eerste snee gewoon extra zwavel nodig. De mineralisatie van zwavel is dan nog onvoldoende toereikend.”
Lees het volledige verhaal over zwavelbemesting in de eerstvolgende uitgave van vakblad Melkvee, die op zaterdag 26 maart verschijnt.
Klik hier voor tabellen met het gemiddelde zwavelleverend vermogen (SLV), en de gemiddelde mineralisatie van zwavel, op diverse grondsoorten.