‘Lekkere melk komt van weides met weidevogels’

Om de koper van zuivel te overtuigen om mee te doen aan hun actie, gebruikt de stichting de volgende tekst: ‘Echt lekkere, eerlijke en gezonde melk komt van bloemrijke weides, waar weidevogels rustig kunnen broeden en waar hun kuikens veilig kunnen opgroeien. Veel weidevogelboeren produceren zulke melk, maar die is nu nog niet te koop in de supermarkt.’
Consumenten kunnen vervolgens een kaart ondertekenen en met één druk op de knop verzenden naar Albert Heijn en Jumbo. Op iedere kaart staat de tekst: ‘Ik wil melk van de rijke weide’. Daaronder is ook ruimte voor een persoonlijke boodschap.
'Lekker is het gevoel, niet de smaak'
Joost Hartog medewerker van de Vogelbescherming legt uit waarom voor de term 'lekker' is gekozen in combinatie met melk afkomstig van weidevogelgebieden. Want de melk van koeien afkomstig van een boer die een aantal van zijn hectares leent voor weidevogel beheer is toch niet wezenlijk anders dan melk afkomstig van collega bedrijven die niet aan deze vorm van natuurbeheer doen? „Nee, ik durf niet te beweren dat je dit verschil proeft. Het gaat ons om het gevoel wat je beleeft. Wat is lekker? Voor ons is het de definitie die je het gevoel geeft dat je iets consumeert dat niet ten koste gaat van het milieu. Daarom noemen we melk van weidevogelboeren lekker, eerlijk en gezond."
Hartog zegt dat de vraag naar bewuster geproduceerd voedsel toeneemt. Hij woont zelf in Amsterdam en daar schijnt het naar zijn mening populair te zijn om bewuste keuzes te maken. En in deze categorie zou melk nog helemaal niet te koop zijn. Zijn doel is daarom om een gesprek tussen leverancier (de boer) en de supermarkten te stimuleren. „De consument wil wel betalen voor een product met meerwaarde, nu moeten de supermarkten dat nog gaan doorberekenen naar de boer."
Geld voor rijke weides
Naast dat de consument gevraagd wordt steun te betuigen is het mogelijk om een donatie over te maken. Met het geld dat de stichting ophaalt willen zij meer rijke weides in het Nederlandse landschap creëren in samenwerking met weidevogelboeren. Het doel is meer vochtige grond en een rijker mengsel van bloemen en kruiden. Medewerkster Sandra Peters legt uit: „We willen een aantrekkelijk gebied maken voor de vogels, waar ze meer voedsel kunnen vinden in de drassige bodem en beschutting vinden tussen het hoge gras.”
Weidevogelboeren uit het netwerk van Vogelbescherming die hun weides ook aantrekkelijk willen maken voor weidevogels kunnen jaarlijks een aanvraag indienen voor financiële steun bij aanschaf van een zonnepomp. Dit is een apparaat dat op zonne-energie werkt. Het meet het waterpeil en pompt voldoende water op het land en zorgt zo constant voor de meest gunstige leefomstandigheden voor onder andere grutto’s en tureluurs. Andere maatregelen die boeren kunnen nemen zijn: slootkanten vervlakken en uitstel van werkzaamheden op het land.
Met weidevogels op het land is maaien of weiden langere tijd niet mogelijk, advies luidt dan ook om pas weer koeien op het land te brengen wanneer alle kuikens zijn uitgegroeid. Zo medio juni, legt Hartog uit. Al blijft het volgens hem lastig om aan te geven en komt het neer op een goed oog van de weidevogelboer die zelf moet inschatten of alle kuikens al zijn uitgevlogen. Meer informatie is te vinden op de website van de stichting.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Vogelbescherming