Voerwijzer voor kalveropfok: Maximaal groeivermogen, optimaal benut!

Goede biest is essentieel
Een goede start van het kalf begint bij de toediening van voldoende biest van goede kwaliteit. Vooral de concentratie afweerstoffen in biest is van levensbelang. Om er zeker van te zijn dat biest voldoende afweerstoffen bevat, kunt u de biestkwaliteit heel eenvoudig meten met een brix refractometer. Voor gedegen biestmanagement is protocolair werken essentieel. Bekijk het Sprayfo biestprotocol en vraag de poster aan. Een handig hulpmiddel!
Hoge dosering voor groei en weerstand
Na de biestperiode moet de focus liggen op groei en weerstandsopbouw van uw kalveren.
Start daarom direct na de biest met een hoge dosering kalvermelk. Let daarbij op de juiste hoeveelheid en concentratie. Voor een juist voeradvies kunt u het Sprayfo voer- en mengschema downloaden.
Krachtvoeropname bepaalt het speenmoment
Zijn uw kalveren op een leeftijd van 5-6 weken, dan kunt u de melkgift stapgewijs verlagen, om uiteindelijk te spenen op 9 tot 10 weken leeftijd. Vereiste is dan wel, dat op de laatste dagen voor het spenen, de krachtvoeropname op 1,5 tot 2 kilo per dag ligt. Om groeivertraging tijdens het spenen te voorkomen, hebben we enkele tips voor u verzameld. Het aanbieden van voldoende en schoon drinkwater is bijvoorbeeld heel belangrijk. Hier leest u de andere tips tijdens de speenperiode.
Extra winst met geconcentreerd voeren
Een essentieel onderdeel van het Sprayfo LifeStart programma is geconcentreerd voeren. Daarbij staat de mengverhouding van 1:6 centraal. Dat staat voor 150 gram poeder per liter melk. Steviger voeren zorgt voor hogere opfokkosten, maar levert u onder aan de streep al gauw een euro extra winst op per 100 liter melk! Bereken het zelf maar eens!
Benieuwd naar de meerwaarde van stevig voeren? Download de gratis voerwijzer met tips, praktijkverhalen en wetenschappelijke groeistudies.

1. LFA Mecklenburg Vorpommern Dummerstorf 2012. 2. Brown et al 2005.
Tekst: Sprayfo