Bruins: fosfaatstelsel nu nog niet doorrekenen
Dirk Bruins verbaast zich over 'het gemak waarmee sommige adviseurs en accountants gebruik maken van de dynamiek van het moment’. Met lede ogen las hij deze week meerdere nieuwsbrieven, met velerlei oplossingen en doorrekeningen. Naar zijn mening allemaal te vroeg en nog te veel op gissen gebaseerd.
'Te vroeg voor beslissingen'
Bruins wil boeren waarschuwen. „Let zelf goed op wanneer je met specialisten om tafel gaat. Het is nu nog veel te vroeg om beslissingen te nemen.”
De hoofdlijnen zijn volgens Bruins wel in beeld. Hij adviseert boeren om met de accountant of voeradviseur dan ook vooral te sparren over dit onderwerp. „Daar is niets mis mee. Denk na over de mate waarin je efficiënter wilt omgaan met de fosfaatproductie op eigen bedrijf. Of over de hoeveelheid jongvee, kan daar op bezuinigd worden? En is het nodig om geld te reserveren om extra rechten te kopen?”
'Nadere invulling volgt'
De coalitie staat achter de plannen van de staatssecretaris; er zal dus niet veel meer veranderen, volgens Bruins. „De referentie is duidelijk, in 2017 geldt wat je in 2015 had. De nadere invulling moeten we nog afwachten. Het is niet mogelijk om daar nu al op in te steken.” Op iets langere termijn verwacht hij dat melkveehouders weer strategische plannen kunnen maken voor de toekomst.
Adviseurs
Ook adviseurs betrokken bij Flynth en Alfa Accountants vinden het te vroeg om rekenmodellen voor diverse bedrijfssituatie te presenteren.
„Met de huidige kennis is het lastig om de consequenties van het fosfaatrechtensysteem door te rekenen. Op hoofdlijnen is er nu duidelijkheid. Een doorrekening op bedrijfsniveau is pas mogelijk als er meer bekend wordt over het afromingspercentage en de manier waarop extensieve, grondgebonden bedrijven worden gecompenseerd", laat adviseur Jeroen van den Hengel van Alfa Accountants weten.
„Binnen Flynth is in de stuurgroep Fosfaat en grondgebonden melkveehouderij afgesproken dat de peildatum 2 juli 2015 zo snel mogelijk in ons rekenmodel grondgebonden melkveehouderij wordt opgenomen. Het is in onze ogen altijd een combinatie van fosfaatrechten en grondgebondenheid en, heel belangrijk: een goede doorkijk naar 2017. Er wordt aan gewerkt", laat bedrijfsadviseur Igor Hoogakker weten.
Tekst: Mascha Scharenborg
Opgegroeid op een loonbedrijf en met een studie journalistiek op zak begon Mascha's loopbaan als redacteur bij Agrio. De agrarische sector, het boeiende boerenbestaan en de gepassioneerde ondernemers werden haar grote passie die ze gecombineerde met haar liefde voor het schrijven. Sinds een paar jaar voert ze haar werk op freelance basis uit.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief