Koeien nemen minder gras op wanneer het weegbree bevat

De melkveehouder wilde graag ervaring opdoen met het voederkruid smalle weegbree en zaaide daarom een strook met gras-klaver en smalle weegbree in.
Dekker teelt op zijn melkveebedrijf vooral grasland in rotatie met tulpen. Hij vernieuwt hierdoor regelmatig zijn grasland en heeft hij ruimte om te experimenteren met grassen en mengsels. Half augustus vorig jaar zaaide de melkveehouder een perceel in met 40 kg graszaad en 3 kg klaver per hectare. In een strook halverwege het perceel zaaide hij over een breedte van 6 meter 3 kg weegbree per hectare in.
Teveel zaaizaad
De grasmengselproef groeide vorig jaar goed. Ook na de oogst van de een snede gras begin oktober kon weegbree goed meekomen in het gras/klaver mengsel.
Het afgelopen voorjaar groeide de weegbree eveneens goed ondanks schade aan het gewas door de bemesting met drijfmest. De verhouding gras-weegbree-klaver was ongeveer 50:40:10 tijdens de eerste snede eind april. In het gedeelte van het perceel zonder weegbree bedroeg de grasklaverhouding ongeveer 90:10.
De onderzoekers stellen dat het aandeel weegbree hoger is dan gewenst. Dat komt omdat er teveel zaaizaad is gebruikt en het aandeel klaver aan de lage kant was, omdat de vlinderbloemige in koude kleigrond langzamer groeit.
Minder VEM, meer ruw eiwit
De gewasopbrengst van het grasmengsel met weegbree was met 4.050 kg droge stof / ha is lager dan zonder weegbree (4.300 kg droge stof / ha). Ook bevat het weegbree-mengsel minder VEM (944 g / kg ds) dan het grasklavermengsel (1.019 g / kg ds), iets meer ruw eiwit (130 g / kg bij weegbree en 121 g / kg bij grasklaver), maar minder DVE (85 g / kg bij weegbree en 90 g / kg bij grasklaver).
Tijdens het weiden na de eerste maaisnede bleek de grasopname van het weegbree-mengsel lager dan in de rest van het perceel. De onderzoekers zagen ook meer vertrapping en versmering van het gewas met weegbree.
Tevens keken de onderzoeker naar de bodemstructuur onder de twee grasmengsels. De verschillen waren klein, maar het leek de onderzoekers of de bodem in het weegbree-mengsel fijner van structuur was en beter verkruimelbaar. De bodem in de strook met grasklaver bleek juist iets blokkiger te zijn.