Wiegersma: laatste overleg show voor de bühne
Het was al langer bekend dat de NMV niets ziet in de komst van de fosfaatrechten. „Het hele fosfaatverhaal is gestoeld op behoud van derogatie. Dit is niet juist. Vanuit Europa wordt alleen gekeken naar de waterkwaliteit”, geeft Wiegersma aan.
Volgens de NMV-voorman heeft het nitraatcomité zelfs aangegeven dat niet zo strak zouden kijken naar het derogatieplafond, mits ze verbetering van de waterkwaliteit zien. „Verbetering van de waterkwaliteit is ook met fosfaatrechten niet gewaarborgd. Ze lopen met de fosfaatrechten veel te veel op de zaken vooruit”, aldus Wiegersma.
‘Handig gespeeld’
Wiegersma vindt het jammer dat met de generieke korting alle melkveehouders worden getroffen, ook die niet gegroeid zijn. „Wij hadden liever 2014 als uitgangspunt gehad, dan werden boeren die niet zijn gegroeid ook niet gekort, maar dat was juridisch niet houdbaar.”
Daarnaast merkt hij op dat de staatssecretaris het voor zichzelf handig heeft gespeeld. „Door de marge van 4 tot 8 procent aan te houden - een verschil van 100 procent - kan het nog alle kanten op. Er blijft zo nog veel onduidelijk. Ook zijn er nog heel wat verborgen addertjes.”
Positief vindt Wiegersma de regeling voor extensieve boeren, die extra fosfaatrechten krijgen. „Daar is niets mis mee. Boeren met grond zijn ook niet de veroorzakers van het probleem en die worden op deze manier enigszins ontzien.”