Prestatieprijs FrieslandCampina daalt 17,4 procent
FrieslandCampina maakte vanochtend de jaarcijfers over 2015 bekend. Het ziet ernaar uit dat de leden-veehouders na de forse melkprijsdaling over het afgelopen jaar ook voor het lopende zuiveljaar hun borst nat kunnen maken.
Fosfaatrechten
FrieslandCampina verwacht dat in 2016 de melkproductie wereldwijd zal blijven stijgen. In hoeverre de aanvoer van boerderijmelk zal stijgen of dalen, is nog onduidelijk vanwege de onzekerheid over de uitwerking van de fosfaatrechten.
China en Rusland
Of de wereldmarkt voor zuivelproducten in hetzelfde tempo blijft groeien als de wereldwijde melkproductie, is eveneens zeer onzeker. Dit zal volgens FrieslandCampina vooral afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de vraag in China en of Rusland het embargo op de import van zuivelproducten uit de Europese Unie zal opheffen.
'Als gevolg van bovenstaande ontwikkeling is het de verwachting dat de prijzen voor basiszuivelproducten voor een langere periode onder druk zullen blijven staan', sombert het concern.
Roebel
Overigens verwachten analisten niet dat de Russische zuivelimport weer vlot kan herstellen, mochten de Russen besluiten het embargo op te heffen. De roebel is inmiddels sterk in waarde gedaald, waardoor het hervatten van de import van Europese zuivelproducten voor de Russen erg duur zal worden.
De Rabobank verwacht wel dat de Chinese koper medio 2016 weer terugkeren op de wereldzuivelmarkt, omdat tegen die tijd de bodem van de opgebouwde voorraden in zicht komt.
Olieprijs
FrieslandCampina verwacht verder dat het resultaat van de onderneming dit jaar onder druk zal staan als gevolg van de lage olieprijs. Daardoor stagneren de economieën in olie-exporterende landen zoals Nigeria en landen in het Midden-Oosten. Dat komt de afzet van zuivelproducten in die landen niet ten goede.
Ook de geopolitieke spanningen en de verwachte groei van de hoeveelheid boerderijmelk werken niet mee. 'Verdergaande kostenreducties op zowel productielocaties als op de kantoren zijn dan ook in 2016 voorzien om de resultaatdruk te compenseren en om investeringen mogelijk te maken', aldus het concern.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief