België gaat vaccineren tegen blauwtong

Zodra de vaccins geleverd zijn, begint het preventief enten van de Vlaamse veestapel. Tot nu toe zijn geen gevallen van blauwtong bekend bij de zuiderburen. Toch komt de ziekte dichtbij. In augustus 2015 werd op een bedrijf in Frankrijk wel de diagnose gesteld. De vrees bestaat dat het virus zich deze zomer verspreidt naar het noorden en dus België zal bereiken.
Eerdere besmetting
De meest recente uitbraak van blauwtong in België refereert aan de zomer van 2006, bijna 700 rundvee- en schapenbedrijven raakten destijds besmet. Het virus verspreidde zich toen naar de omringende landen: Duitsland, Nederland, Luxemburg en het noorden van Frankrijk. Het virus overwinterde en richtte in 2007 op meer dan 7.000 Vlaamse bedrijven schade aan. Om zware economische verliezen als toen te voorkomen, wordt nu overgegaan op preventief vaccineren.
Financiering
Het Sanitair Fonds – het Vlaamse vangnet om zware financiële klappen op te vangen die te maken hebben met besmettelijke veeziekten - neemt de kosten van de vaccins voor rekening. Veehouders betalen enkel de dierenarts voor de toediening.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief