Biestkwaliteit in de winter lager

Uit onderzoek door het NH Agricultural Experiment Station, onderdeel van de New Hampshire universiteit, blijkt dat de biest kwaliteit in de winter afneemt. “Uit deze studie wordt duidelijk dat de omgevingstemperatuur of daglengte impact heeft op de biestkwaliteit”, aldus de onderzoekers. Dat zou komen doordat bloedvaten van de koe vernauwen naarmate de temperatuur daalt, waardoor antistoffen minder makkelijk door de bloedvaten in de biest terecht komen.
Vergeet refractometer
De onderzoekers beweren ook dat melkveehouders ervan uit kunnen gaan dat de biestkwaliteit beter is naarmate een koe meer lactaties heeft gehad. „Deze informatie stelt melkveehouders in de gelegenheid om nog voor de geboorte in te schatten of de biest geschikt is voor het kalf, zonder gebruik te hoeven maken van een biestmeter.” De bedrijven betrokken bij het onderzoek maakten namelijk nauwelijks gebruik van middelen zoals een refractometer, om de biestkwaliteit te meten. De onderzoekers denken dat melkveehouders met behulp van de verkregen informatie nu betere beslissingen kunnen nemen en daardoor meer kalveren, ‘goede’ biest verstrekt krijgen.
De conclusies zijn gebaseerd op gegevens van de biestkwaliteit van 18 melkveehouderijen in de staat New Hampshire, met een gemiddelde van 115 koeien.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Susan Rexwinkel