Noteringen boter en mager melkpoeder zakken verder weg
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/95/247/butter-g934ae2612_1920.-detail.jpg)
De botermarkt staat momenteel ook onder invloed van een ruim aanbod van boter uit Ierland. De notering daalt deze week wederom met 15 euro naar 570 euro per 100 kilo. Pakweg twee maanden geleden stond de notering nog op 722 euro. Nu koerst ie richting het niveau van vorig jaar om deze tijd, toen de notering op 544 euro stond.
Vol melkpoeder is de afgelopen vier weken met 50 euro in waarde gedaald. Deze week blijft de notering onveranderd op 420 euro per 100 kilo. Net als boter zit ook vol melkpoeder nu kort bij het prijsniveau van vorig jaar om deze tijd (400 euro).
Weinig vraag
Of de prijsdaling van vol melkpoeder nu tot stilstand is gekomen, valt nog te bezien. Vol melkpoeder kan momenteel alleen binnen Europa worden afgezet, vanwege het hoge prijsniveau. Vergeleken met de wereldmarkt ligt hier de prijs nog pakweg 100 euro hoger. Maar er is vrij weinig vraag naar, op dit moment.
Europees mager melkpoeder kan prijstechnisch wel de wereldmarkt op; de prijzen liggen momenteel op wereldmarktniveau. ZuivelNL stelt de notering van mager melkpoeder voor humane consumptie deze week met 1 euro naar beneden bij naar 297 euro; mager poeder van veevoerkwaliteit zakt met 5 euro naar 280 euro per 100 kilo. Twee weken terug zakte de prijs van mager melkpoeder onder het niveau van 2021. Toen klommen de prijzen op, nu dalen ze.
De weipoedermarkt is al weken rustig; de notering blijft ook deze week onbeweeglijk staan op 89 euro per 100 kilo.
Sentiment gekeerd
De zuivelprijzen bereikten in september hun top. Sindsdien is het sentiment in de markt gekeerd. Kopers hikten steeds meer aan tegen de hoge prijzen waardoor de vraag terugliep. Bovendien zwol tegelijkertijd de melkaanvoer aan, onder invloed van de hoge uitbetaalde melkprijs. Met een aanbod dat groter is dan de vraag zijn de prijzen sindsdien gaan zakken.
Die tendens wordt bovendien versterkt doordat handelaren erop anticiperen dat de prijzen ‘volgende week’ nog verder zakken. Ze wachten met inkopen, wat leidt tot minder vraag, waardoor de prijzen vervolgens weer verder onder druk komen. Op korte termijn valt hier nog weinig verbetering in te verwachten. Dat valt ook af te lezen aan de prijzen die nu gelden op de termijnmarkt (levering eerste kwartaal 2023).
Zuivelondernemingen maken doorgaans prijsafspraken met de retail die voor twee à drie maanden. Daarom zit er een ‘vertraging’ in de ontwikkeling van de uitbetaalde melkprijs. Melkveehouders kunnen erop rekenen dat de melkprijs vanaf december gaat zakken. Ook voor januari en februari liggen dalende melkprijzen in de lijn der verwachting.