Netwerk Grondig hekelt status Kringloopwijzer

Volgens Grondig wordt de Kringloopwijzer door andere sectorpartijen al opgeworpen als bedrijfsspecifiek verantwoordingsinstrument. „Dat is veel te vroeg. We moeten voorkomen dat de Kringloopwijzer de Betuwelijn wordt van de melkveehouderij, omdat het al veel gekost heeft.”
Geen goed borgingsinstrument
Grondig geeft aan dat de Kringloopwijzer is ontwikkeld op basis van data van gangbare, gemiddeld tot redelijke intensieve melkveebedrijven. „Daardoor is de KLW geen goed borgingsinstrument voor bepaalde bedrijfsvormen: zeer extensieve en zeer intensieve bedrijven, biologische- en biologisch-dynamische bedrijven, bedrijven met natuur en bedrijven met akkerbouwgewassen.”
Ook merkt het netwerk op dat er een te positief beeld wordt geschetst van de stikstof- en fosfaatefficiëntie op met name intensievere bedrijven. „De Kringloopwijzer is gericht op de stikstof en fosfaatkringlopen op het melkveebedrijf zelf en houdt daarmee geen rekening met stikstof en fosfaatverliezen die samenhangen met aangekocht voer en afgevoerde mest”, aldus Grondig.
Prikkel tot intensiveren en permanent opstallen
Daarnaast verwacht Grondig dat de Kringloopwijzer een prikkel is tot intensiveren en permanent opstallen, een ontwikkeling die zou leiden tot een vermindering van de biodiversiteit en de weidevogels.
Als laatste punt waarom Grondig zich verzet tegen de Kringloopwijzer als verantwoordingsinstrument, is dat bedrijven die (veel) mest af moeten voeren een groter financieel voordeel kunnen behalen, waardoor de verleiding tot fraude op die bedrijven groter is. Daar komt volgens de belangenorganisatie bij dat door het scheiden van mest de mogelijkheden tot fraude worden verruimd.