Leveranciers Vreugdenhil eisen transparantie over melkprijs
De leveranciersvereniging laat in een schriftelijke verklaring weten dat ze de directie van Vreugdenhil herhaaldelijk verzocht heeft om duidelijkheid te geven over de melkprijssystematiek en de maandelijkse melkprijsbepaling. De zuivelfabriek antwoordt volgens de groep melkveehouders steevast dat de melkprijs marktconform is. ‘Ze wenst geen transparant melkprijssysteem overeen te komen met haar leveranciers en we zouden moeten vertrouwen op de goede bedoelingen van de zuivelfabriek’, aldus de leveranciersvereniging.
‘Het moet nu door de Geschillencommissie beantwoord worden of Vreugenhil Dairy Foods zich aan de Wet oneerlijke handelspraktijken (Wet OHP) houdt en eenzijdig maandelijks de melkprijs voor ons als leveranciers mag vaststellen en veranderen’, aldus HDP-voorzitter Dick van Selm in een persbericht.
Geen invloed
De melkveehouders vinden het ‘te gek voor woorden’ dat ze als leverancier en verkoper van de melk geen enkele invloed hebben op hun eigen verkoopprijs. Die wordt volgens hen volledig bepaald door de afnemer van de melk.
De boeren zijn van mening dat ze te weinig profiteren van eventuele goede resultaten van Vreugdenhil. ‘Draait de fabriek goed en worden de winsttargets behaald, dan is er ruimte om de melkprijs op te krikken. Maar draait de fabriek matig of slecht dan krijg je als leverancier een mindere melkprijs.’ De boeren eisen meer inzicht in volumes, kwaliteit, duurzaamheid en prijzen van Vreugdenhil.
5 cent hogere melkprijs
Op dit moment voert Vreugdenhil de ranglijst van de Nederlandse melkprijzen aan. Desondanks vinden de melkveehouder dat ze worden onderbetaald. ‘Wanneer je als leverancier bij VDF de afgelopen twee jaar consequent melk voor de standaardproducten boter en mager melkpoeder op de dagelijkse handelsmarkt zou hebben afgezet, dan had je in deze periode gemiddeld een circa 5 cent per liter hogere melkprijs kunnen realiseren dan VDF heeft uitbetaald (dit is zonder aanvullende toeters en bellen van marketing en specifieke afnemerseisen). Dit geldt trouwens ook voor bijna alle andere Europese zuivelbedrijven’, aldus Michiel Scherders, bestuurslid en woordvoerder van HDP.
Algemene voorwaarden
De onderneming heeft de afgelopen tijd volgens de leveranciersvereniging enkele veranderingen in de omgang met leveranciers doorgevoerd. Zo zijn de algemene voorwaarden een half jaar voor de start van het nieuwe jaar gecommuniceerd en zal met ingang van 2023 de maandelijkse melkprijs vooraf of aan het begin van de maand van levering worden vastgesteld. Melkveehouders hebben een opzegtermijn van 12 maanden.
Deze aanpassingen zijn volgens de leden van leveranciersvereniging onvoldoende. ‘Na raadpleging en ondersteuning van de leden is de stap naar de Geschillencommissie gezet’, aldus HDP.
Reactie Vreugdenhil Dairy Foods op persbericht HDP
‘We voeren als Vreugdenhil Dairy Foods al langere tijd gesprekken met het bestuur van leveranciersvereniging Holland Dairy Producers (HDP)’, laat Patrick Besten, directeur Milk Supply in een schriftelijke reactie weten. ‘De intentie van deze gesprekken is voor ons om elkaar beter te maken. Afgelopen zomer hebben we een laatste goed en constructief gesprek gehad op de boerderij van één van de bestuursleden in Zoeterwoude-Rijndijk. Ons inziens zijn we in dit gesprek overeen gekomen dat we door een onafhankelijke deskundige een model gaan laten opstellen. Uit dit model komt een melkprijs die kan worden gebenchmarkt ten opzichte van de Vreugdenhil melkprijs. We waren in afwachting van een finale akkoord op ons gezamenlijke voorstel voor een onafhankelijk deskundige, toen we vorige week de brief van de HDP ontvingen. We wachten de reactie van de Geschillencommissie met vertrouwen af, en staan nog steeds open voor het idee om een model uit te werken als benchmark. Ondertussen blijven we ons optimaal inzetten om samen met onze melkveehouders de meest voedzame en smaakvolle melkpoeders te produceren. Hiermee voeden we miljoenen mensen over de hele wereld. Dit kunnen we alleen samen met onze melkveehouders, in een langdurige en toekomstgerichte samenwerkingsrelatie.’