Fosfaatrechten: groei blijft mogelijk
Dat zegt Paul Berentsen, hoofddocent Bedrijfseconomie bij Wageningen UR in een interview over fosfaatrechten in de regionale landbouwvakbladen Stal & Akker, Agraaf, Vee & Gewas van afgelopen zaterdag.
Teveel fosfor
Volgens Berentsen kunnen melkveehouders een voorbeeld nemen aan varkenshouders, die al langer ervaring hebben met fine-tuning in voeren. „Koeien krijgen teveel fosfor gevoerd, ze zitten gemiddeld ruim boven de norm. Daar is nog veel winst te behalen. De afroming bij de toekenning van fosfaatrechten om weer onder het fosfaatplafond te komen, kan ook op deze manier geregeld worden, want er is nog een flinke slag te maken om op boerderijniveau te fosfaatuitstoot te verminderen.”
Geen lege stallen
Benutten van stalcapaciteit blijft interessant, ook als daar fosfaatrechten voor moeten worden aangekocht, geeft Berentsen aan. „Structurele leegstand is geen optie. Als nog gebouwd moet worden, is mestafzet of aankoop van grond een eerste barrière die uitbreiding in de weg staat. Fosfaatrechten komen daar pas later bij, omdat vanwege het forfaitaire karakter van de rechten nog wel uitbreiding mogelijk is.”
Prijs
Berentsen geeft aan dat een prijs van 1.000 euro per koe al een behoorlijke prijs zal zijn voor fosfaatrechten. „De prijs hangt af van het rentepercentage en aan de afschrijvingstermijn. Het is zaak dat de overheid daar snel duidelijkheid over geeft.”