‘Wetswijzigingen melkveehouderij raken ook de akkerbouw’
In de akkerbouw wordt veel samengewerkt met de melkveehouderij. Wisselbouw en gebruik van drijfmest levert de akkerbouw de gewenste organische stof . Naast het economische rendement, past dit ook goed in het kader van duurzaam bodemgebruik’, zo stelt Gielen.
Stoppen met verhuur grond
Door de grondgebonden groei waar de bedrijfsontwikkeling van de melkveehouderij aan is gekoppeld, verwacht Gielen echter dat groeiende melkveebedrijven de verhuur van grond aan akkerbouwers gaan verminderen of stoppen. Daardoor komt de meerwaarde van de regionale kringloop, met de uitwisseling van voer, mest en grond, onder druk te staan.
Mogelijk koppeling fosfaatrechten aan grond
Gielen merkt op dat het misschien nog wel complexer en moeilijker wordt om de regionale kringlopen in stand te houden, wanneer fosfaatrechten aan de grond worden gekoppeld. Het is speculeren of deze koppeling er komt, maar volgens de specialist is het wel gewenst om de melkveehouderij echt grondgebonden te houden. „Anders zijn de nu nog extensieve melkveehouderij- regio’s met verhoudingsgewijs lagere grondprijzen, over tien jaar ook intensief.”
Mochten de fosfaatrechten grondgebonden worden, dan zal dit de intersectorale samenwerking nog meer onder druk zetten, verwacht Gielen. Het opzetten van administratieve schijnconstructies biedt volgens hem geen oplossing. „Het moet toch mogelijk zijn om met de huidige techniek en faciliterende wetgeving, de meerwaarde van het regionaal gemengde bedrijf te behouden”, zo besluit Gielen.
Klik hier om de volledige blog van Jaap Gielen te lezen.