‘Vijftig procent van Russische markt verdwenen’

In hoeverre het afschaffen van de boycot effect heeft op de export van zuivelproducten en daarmee op de melkprijs is onduidelijk. Net als de ontwikkeling van de melkprijs de komende jaren. Wel geeft Haniotis aan dat het ‘vliegwieleffect’ dat China de afgelopen jaren gaf aan de internationale zuivelmarkt is verdwenen. „De markten voor graan, suiker en zuivel zijn teruggekeerd naar normale marktomstandigheden.”
Lagere zuivelprijzen
Haniotis verwacht wel voor de komende jaren lagere zuivelprijzen, doordat de veestapel de afgelopen jaren sterk groeide. Richting 2025 voorziet hij een lichte daling, maar juist een stijging van de totale melkproductie met 15 miljoen ton. Dat is een jaarlijkse stijging van circa 0,9 procent per jaar. Ondanks de overproductie verwacht hij bovendien nog een toename van de zuivelimporten met 2,3 procent per jaar voor de Europese Unie.
De lagere zuivelprijzen zijn ook een gevolg van de sterk gedaalde olieprijs. Op korte termijn valt daar geen prijsopleving te verwachten, doordat er met de komst van Iran op het internationale toneel juist extra olie beschikbaar gaat komen. Na 2020 kan de prijs weer gaan stijgen.
Ten aanzien van de consumptie verwacht Haniotis een gelijkblijvende vraag van de ontwikkelde landen wereldwijd. In ontwikkelende landen stijgt die vraag.