Fors lagere nitraatuitspoeling bij gebruik van drijfmest
De resultaten van het onderzoek staan haaks op de verplichting tot het afbouwen van het gebruik van dierlijke mest, om de waterkwaliteit te verbeteren. „Maar dat kan voor grasland andersom uitpakken”, aldus Herman Boer, onderzoeker bij WRL. „Blijvend grasland heeft al een relatief lage uitspoeling. Als het aandeel drijfmest in de bemesting hoger is, blijkt de uitspoeling nog lager. Afbouw van het huidige aandeel drijfmest en aanvulling van het verschil met minerale meststoffen zal op grasland de nitraatuitspoeling niet verlagen, maar verhogen.”
Droogte vergroot het effect
De resultaten uit de proef bevestigen een hypothese die Wageningse onderzoekers opstelden na een uitgebreide literatuurstudie. Het onderzoek bevestigt ook de hypothese dat het verschil in uitspoeling groter is in een droog dan in een nat seizoen. En het bevestigt dat nitraat in het groeiseizoen naar grotere diepte kan spoelen.
Na het eerste (droge) groeiseizoen was de gemiddelde nitraatconcentratie in uitspoelend water 73 milligram per liter bij bemesting met alleen KAS en 41 milligram per liter wanneer 60 procent van de KAS vervangen werd door drijfmest. Na het tweede (natte) seizoen was de gemiddelde nitraatconcentratie in uitspoelend water 49 milligram per liter bij bemesting met alleen KAS en 32 milligram per liter wanneer 60 procent van de KAS vervangen werd door drijfmest. Bij het volledig vervangen van KAS door drijfmest was de nitraatconcentratie in het uitspoelend water 44 milligram per liter bij het gebruik van KAS en 11 milligram per liter bij het gebruik van drijfmest. In het tweede seizoen waren de nitraatconcentraties respectievelijk 30 en 13 milligram per liter.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Wageningen Livestock Research