5 tips voor winterse kou

1. Voer de melk op de juiste temperatuur
Het is belangrijk de melk te verstrekken op de juiste temperatuur, rond 40°C, wat de lichaamstemperatuur benadert. Zo gaat er niet onnodig energie van het kalf verloren.
Daarnaast heeft het verstrekken van warme melk een fysiologisch effect: de slokdarmsleufreflex werkt beter met warme melk en er treden geen temperatuurverschillen op in het lichaam van het kalf. Dat helpt spijsverteringsproblemen te voorkomen.
2. Hogere concentratie bij lagere temperaturen
Hoe lager de buitentemperatuur, des te meer energie het kalf verbruikt om de lichaamstemperatuur op peil te houden en te groeien.
De praktijk heeft aangetoond dat de energiebehoefte ongeveer met 10 – 15% stijgt. Voer daarom per maaltijd melk in een hogere concentratie. Gebruik per liter aangemaakte melk bijv. 165 - 170 gram poeder, in plaats van 150 gram (het Sprayfo LifeStart voerschema).
Vraag de Sprayfo opfokspecialist om advies ˃
3. Gebruik een kalverdeken
Met name jonge en zwakke kalveren die het bijzonder lastig hebben om op eigen kracht de juiste lichaamstemperatuur te behouden, hebben baat bij een kalverdeken. Deze beperkt temperatuurschommelingen, wat bijdraagt aan de gezondheid.
4. Zorg voor een tochtvrije ligplaats
Een tochtvrije ligplaats betekent dat de luchtsnelheid niet meer dan 0,2 meter per seconde mag bedragen. Tegelijkertijd moet er voldoende frisse lucht zijn. Met behulp van een afscheiding en veel droog stro biedt u uw kalveren een warme en tochtvrije ligplaats.
5. Gebruik een warmtelamp bij pasgeboren kalveren
Pasgeboren kalveren zijn zeer vatbaar en gevoelig voor de buitentemperatuur.
De „temperatuurschok" is voor pasgeboren kalveren dan ook hoog bij winterse kou. Als het in de kalverstal 5 - 10°C of kouder is, plaats dan na de geboorte een warmtelamp boven het kalf gedurende de eerste 24 uur. Kalveren drogen sneller op en houden makkelijker hun lichaamstemperatuur op peil.
Alle energie die niet verbrand wordt om warm te blijven, houdt het kalf over om van te groeien. Het kalf is actiever en vitaler. Hierdoor kunnen ze ook beter de biest benutten en verteren. Dit draagt weer bij aan een goede opbouw van hun immuunsysteem, belangrijk voor latere prestaties.
Tekst: Sprayfo