Muizenschade beperken met preventieve maatregelen
Er blijken twee methoden effectief te zijn om de schade door muizen te beperken of te voorkomen op graslandpercelen, stelt het onderzoeksbureau. Boeren kunnen de muizen bestrijden met water en met een meststof waaraan zwavel is toegevoegd.
Beide methoden voorkomen echter niet dat de muizen terugkomen. Het blijkt dat muizen na ongeveer drie tot vijf weken weer terug kunnen komen. Toch is er alle reden om deze maatregelen toe te passen, zeker bij herhaling van de methode, stellen de onderzoekers. ‘Minder muizen zorgen voor minder schade en meer opbrengst.’
Early Warning System
Preventieve maatregelen worden genomen in jaren met weinig muizen en in de beginfase van de muizengroei. Via het Early Warning System krijgt een boer inzicht in de cyclus en de ontwikkeling van een mogelijk muizenplaag. Op die manier is het duidelijk voor de boeren wanneer maatregelen genomen moeten worden. Veel roofvogels kunnen betekenen dat er veel muizen zijn. Alle informatie wordt bij elkaar gebracht en op basis daarvan kunnen de boeren aan de slag. Een maatregel kan zijn om het land te maaien. Andere maatregelen kunnen zijn: waterpeil verhogen, nestkasten voor roofvogels plaatsen en langdurige beweiding.
Het voorjaar en de zomer van 2015 waren droog en er was een neerslagtekort. De door muizen aangetaste percelen lijken gevoelig(er) voor droogte. Ook is het van belang dat de waterstanden niet te laag zijn. ‘Als de waterstand namelijk wat hoger staat, kunnen de wortels van de graspercelen zich beter herstellen. Met water behandelde percelen laten daarom een beter herstel van de grasgroei zien, mede omdat droogte wordt tegengegaan.’
Het is erg belangrijk om de behandeling van percelen met water goed uit te voeren, aldus de onderzoekers van Altenburg en Wymenga. ‘Overleg bijvoorbeeld met naastgelegen boeren om gezamenlijk een aantal percelen aan te pakken waar veel muizen zitten.’ Een gezamenlijke aanpak heeft veel meer effect: het vertraagt de voortplanting en verspreiding van de muizen.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Provincie Friesland
Beeld: Ellen Meinen, Bram Teeuwsen