Genoomtest CRV opengesteld voor derden

Het beschikbaar komen van de CRV-test is overigens niet een beslissing vanuit de organisatie zelf of vanuit GES, maar een besluit dat in Eurogenomics-verband is genomen. Alle Eurogenomicspartners – Eurogenomics is het consortium van Europese landen dat de referentiepopulaties heeft samengevoegd – geven hun test tegen dezelfde tarifering vrij.
GMACE verdwijnt
Tegen betaling van 150 euro kan een fokkerijorganisatie een stier op genomics laten onderzoeken, waarbij het om een zogenaamde ‘pre-scan’ gaat. De uitslag hiervan is uitsluitend voor intern gebruik. Wil een organisatie een officiële genomic fokwaarde, dan kost dat per stier 2.000 euro voor een nationale index en 3.000 euro voor indexen in alle Eurogenomics-landen. Een gevolg van deze ontwikkeling is dat de GMACE-fokwaarden – de door Interbull omgerekende Amerikaanse genomic-fokwaarden – op termijn gaan verdwijnen.
Tarieven ook voor KI Kampen
Een groot voordeel van het vrijgeven van de test is dat organisaties die tot dusver geen toegang hadden tot genomic fokwaarden, dat nu wel krijgen. Daarbij lijkt het logisch dat voor alle partijen dezelfde Europees vastgestelde tarieven gaan gelden. Dat zou betekenen dat ook KI Kampen – KI Kampen beschikt nu al over de CRV-test – 3.000 euro per stier zal moeten gaan betalen.
Minder stieren met genomic index
De verwachting is dat de gNVI een betere inschatting geeft van de uiteindelijke fokwaarde van een stier, dan de GMACE. Zeker daar waar het om typisch Nederlandse kenmerken gaat als klauwgezondheid, voeropname en de melkrobotindex. Tegelijk is er de verwachting dat er minder stieren een genomische index krijgen. De commerciële partijen zullen immers alleen een officiële index aanvragen voor de ‘pre-scan-toppers’.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: CRV