Export gehygiëniseerde dikke fractie duurder door nieuwe regels
Staatssecretaris van Martijn van Dam besloot deze week dat alle transportmiddelen waarmee bewerkte vaste mest uit een NVWA-erkende installatie, zoals dikke fractie van rundvee- of varkensmest, geëxporteerd wordt ook voorzien moeten worden van AGR/GPS-apparatuur.
Tot nu toe moesten alleen transportmiddelen waarmee onbewerkte mest en bewerkte vloeibare mest wordt geëxporteerd voorzien worden van deze apparatuur. „Die AGR/GPS-apparatuur kost ongeveer 3.500 euro exclusief het opbouwen en installeren van de apparatuur”, geeft Verkerk aan.
Geen retourvracht meer
„De export van bewerkte mest is nu nog relatief goedkoop omdat het vaak een retourvracht is voor bijvoorbeeld Spaanse of Portugese of andere buitenlandse chauffeurs die in Nederland bijvoorbeeld sinaasappels hebben gelost en die mest naar Franse akkerbouwers brengen. Maar die buitenlandse transporteurs gaan waarschijnlijk geen AGR/GPS-apparatuur installeren”, legt Verkerk uit.
„Daardoor zullen andere (Nederlandse) transportbedrijven dit vervoer voor hun rekening moeten nemen, voor wie het geen retourvracht is. Die zullen de kosten voor AGR/GPS-apparatuur waarschijnlijk doorberekenen, waardoor de rekening bij de boer komt te liggen.” Overigens wordt er vooral veel dikke fractie van varkensmest geëxporteerd en minder dikke fractie van rundveemest.
Onbegrijpelijk
Verkerk begrijpt de maatregel van Van Dam niet. „Van Dam heeft in het in zijn Kamerbrief over fraude met deze meststroom, maar die exporteurs van bewerkte mest waaraan de brief is gericht hebben de laatste jaren nooit een controle van de NVWA gehad. Hoe kun je dan spreken over fraude”, vraagt hij zich af.