Eerste aanmeldingen Kuilcoach: hoog VEM, laag ruw eiwit, veel suiker
Veel melkveehouders stuurden inmiddels hun kuilanalyse op met een vraag of opmerking. Er zitten hele interessante cases bij waar de Topvoercoaches de komende tijd mee aan de slag kunnen.
Het overgrote deel van de aangemelde kuilen zal niet individueel behandeld worden. Toch zijn er in het algemeen wel interessante zaken te noemen. Zo is de voederwaarde (VEM) van de voorjaarskuilen overwegend goed tot zeer goed. Er is veel energie beschikbaar (VOS) en de kuilen zijn goed verteerbaar (VCOS). Meestal zien we dit ook terug in hoge suikergehalten.
Daar tegenover valt ook het lage aandeel ruw eiwit op in de voorjaarskuilen. 12-13 procent ruw eiwit is geen uitzondering. Opvallend is dat het darm verteerbaar eiwit (DVE) wel binnen de streefwaarde valt. Het aandeel onbestendig eiwit (OEB) is vaak weer erg laag. De verklaring is dat door het grote aanbod van beschikbare energie in de pens (FOS), met name door het hoge aandeel suiker, het geringe aandeel ruw eiwit dat in de kuil zit erg goed benutbaar is voor de koe. Maar in de pens is er toch onbalans van enerzijds veel energie en anderzijds weinig eiwit. Ondanks voldoende DVE zal er extra eiwit bijgevoerd moeten worden om goed van deze kuilen te kunnen melken. Daarnaast is het aandeel ruwe celstof een aandachtspunt.
Aanmelden kuilanalyse
Melkveehouders kunnen hun kuil nog steeds aanmelden voor de Kuilcoach. Meedoen is eenvoudig. Veehouders die hun graskuilanalyse(s) met vraag of opmerking willen delen, kunnen de volledige kuilanalyse, inclusief adresgegevens en telefoonnummer, mailen naar veehouderij@agrio.nl. Onder alle inzendingen verloot de organisatie een dinerbon ter waarde van 200 euro.
Beeld: Ellen Meinen