Bert Philipsen over robot en weiden: ‘Rust, regelmaat en loslaten’
In de oktobereditie van het vakblad Melkvee werd de studieclubrubriek gewijd aan een groep Noord-Hollandse boeren die robotmelken met weidegang combineren. De veehouders gaven daarin aan dat de combinatie op zich goed kan, maar dat het traject niet altijd zonder slag of stoot verloopt. Problemen waar de AMS-boeren tegenaan lopen, zijn een geschikt beweidingssysteem, de situering van de melkrobot in een bestaande stal, een goede koerouting en de begeleiding door adviserende partijen, zoals dealers, voervertegenwoordigers en dierenartsen. De robotmelkers bekruipt soms het gevoel dat zij keer op keer het wiel opnieuw moeten uitvinden.
In winterperiode installeren
Robotmelken en weidegang is een proces waar een aantal jaren overheen gaat, voordat je het goed in de vingers hebt, stelt Bert Philipsen. „Wij adviseren melkveehouders om een robot in de winterperiode te installeren, zodat de koeien tijdens de wintermaanden aan het systeem kunnen wennen. In het voorjaar kunnen de dieren dan naar buiten. Het voordeel daarvan is dat de boer en de koeien het ritme van weidegang meteen kunnen oppakken. Als je besluit de koeien de eerste zomerperiode op stal te houden, is het daarna een stuk moeilijker om weer de combinatie met beweiding te maken.”
In beweging houden
Als de koeien eenmaal buiten lopen, is het belangrijk de dieren in beweging te houden, vervolgt hij. Er treden doorgaans twee klassieke problemen op: of de koeien willen niet naar buiten om te vreten, of de koeien willen niet naar binnen om gemolken te worden. Het eerste probleem zie je vaker in intensievere gebieden, het tweede probleem juist in weidegebieden, aldus Philipsen. „Dan wordt ritme belangrijk, om de beweging erin te houden. De koe is een gewoontedier en een kuddedier. Gebruik dat natuurlijke gedrag van een koe om haar zelf tussen wei, stal en robot te laten lopen. Ze komt in beweging voor weidegras en bijvoeding, maar ze wil ook graag bij haar kuddegenoten blijven. Bied haar structuur en regelmaat. Daar heb je als veehouder veel voordeel van.”
Vijf weideconcepten
Een team van weidegangexperts heeft namens Stichting Weidegang samen met vijftig weidende AMS-veehouders de koppen bij elkaar gestoken en onder leiding van Bert Philipsen alle ervaringen omgezet in vijf weideconcepten. Deze concepten beschrijven diverse bedrijfssystemen waarmee een melkveehouder met een melkrobot kan weiden. Philipsen: „De concepten bieden houvast in het maken van keuzes en laten zien aan welke knoppen je kunt draaien om de beweiding voor jouw bedrijf te optimaliseren.” Klik hier voor de vijf weideconcepten.
Lees het volledige interview met Bert Philipsen in het vakblad Melkvee van zaterdag 19 december.